Prísnejšie pravidlá pre chovateľov v EÚ možno porazia vtáčiu chrípku

kura
PHOTO: Flickr.

Prísnejšie pravidlá pre pestovateľov plodín a chovateľov zvierat. Tak znie ortieľ Európskeho parlamentu, ktorý zvýšil dôraz na používanie veterinárnych liekov a import rastlinných produktov z tretích krajín. Niektoré z nich môžu totiž podľa europoslancov predstavovať vážne zdravotné riziko pre občanov Európskej únie. Nová legislatíva sľubuje predovšetkým nižší výskyt škodcov, čo by sa malo odraziť aj na kvalite potravín.

Nedávno odhlasované zákony bližšie určujú povinnosti poľnohospodárov, obchodníkov a chovateľov domácich zvierat, čím by sa malo zabrániť šíreniu nebezpečných chorôb. Krajiny, ktoré chcú vyvážať rastliny do Európskej únie, musia Komisii predložiť žiadosť a vyhovieť rôznym hygienickým opatreniam.

Bez povšimnutia neostanú ani veterinári. Práve zverolekári odborne vyškolia farmárov, ako majú zodpovedne používať antimikrobiálne látky. Najväčšou hrozbou v otázke potravinovej bezpečnosti je i naďalej africký mor ošípaných, na pozore by sme mali byť aj pred vtáčou chrípkou či katarálnou horúčkou oviec.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Vírusy a choroby však často prenášajú tiež túlavé zvery, najmä psy. Problém by mali čiastočne odstrániť registračné systémy s číslami a údajmi o stratených domácich miláčikoch. Na povinné elektronické databázy si však ešte počkáme, pretože v členských krajinách sa stanú realitou až v januári 2019.

 

O ruz

Odporúčame pozrieť

spotrebice

Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Máte pokazenú práčku, mixér, či telefón a radi by ste si ho dali opraviť? Lenže …

Consent choices