Európa si brúsi zuby na mikročipy! Vyšachuje z hry Japonsko?

mikročip
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Globalizácia trhu sa odráža vo všetkých sférach života a mobilný telefón vyrobený v Číne zaskočí snáď už málokoho. Veľký ekonomický potenciál má však aj Európa, ktorá plánuje v najbližších desiatich rokoch zdvojnásobiť svoju súčasnú produkciu. Aspoň tak znie plán Európskej komisie, podľa ktorého by sme sa na starom kontinente mali zamerať na automobilový priemysel a energetiku. Šance uspieť máme i v oblasti mobilných a bezdrôtových komunikácií.

Európa si robí zálusk na pozíciu svetového lídra v odvetví mikro a nano-elektroniky.  Práve tieto technológie totiž predstavujú budúcnosť a vo veľkom by sa mali testovať vo všetkých európskych krajinách. Vedúce postavenie máme v súčasnosti na nových trhoch, ktoré sa týkajú virtuálnych zložiek. Príkladom toho sú i procesory s nízkou spotrebou.

Zlaté časy sme prežívali v roku 1990, kedy sa európsky podiel výroby polovodičov zvýšil na viac ako 15 percent svetovej produkcie. V poslednom desaťročí sme však zaznamenali pokles pod 10 percent. Prvenstvo patrí v súčasnosti krajine vychádzajúceho slnka s 22 percentami, o nič horšie na tom nie je ani Južná Kórea, Taiwan a USA.

Viac..  Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

Nič však nie je zďaleka stratené. Komisia predložila na stôl stratégiu, ktorá vychádza zo skúseností existujúcich partnerstiev verejného a súkromného sektora. Jej cieľom je do roku 2020 zvýšiť produkciu mikročipov o polovicu a dať tak prácu až 250-tisíc

Európanom. Prvé projekty by sa mali začať už v máji a ich rozpočet sa pohybuje vo výške najmenej 5 miliárd eur v priebehu nasledujúcich siedmich rokov.

 

O ruz

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices