Silné slová ECB zachraňujú perifériu

draghi
Mario Draghi, guvernér ECB. PHOTO: Flickr.

Slovné vyjadrenia Mária Dragiho o neobmedzenom nákupe dlhopisov naozaj zaberajú a zjavne veľmi hlasito znejú v ušiach investorov. Inak by pri politickej kríze ako je v Taliansku, kde sa premiér Letta odhodlal podať demisiu vzhľadom na stratu podpory svojej strany, určite vyskočili vyššie. Dnes však Taliansko zažíva priam hody a jeho bondy dosahujú najnižšie úrovne od roku 2006. Premiér Letta by mal byť nahradený a trhy to zatiaľ vnímajú pozitívne.

Skôr si však myslím, že za nízkymi úrokmi je deklarácia ECB. Avšak silu ECB by sme nemali preceňovať. Minulý týždeň síce rozhodol nemecký Ústavný súd šalamúnsky o programe nákupu dlhopisov zo strany ECB, keď finálne rozhodnutie nechal na Európsky súdny dvor. Avšak v Nemecku zaznievajú viaceré hlasy o tom, že predsa len Ústavný súd vyslovil určité pochybnosti o mandáte ECB a vzhľadom na to, že EU je dnes vlastne Nemecko, investori by mohli určitú neistotu cítiť. Zároveň netreba podceňovať silu súdu. V nejakom momente totiž môže donútiť vládu nezachraňovať Euro za každú cenu a dokonca nútiť Nemecko opustiť eurozónu. Rozhodnutie súdu by totižto nemali ignorovať nemecké vládne inštitúcie.

Stres testy sa ešte nezačali a nová vedúca bankového dohľadu ECB Daniele Nouy povedala, že “Budeme musieť akceptovať, že niektoré banky nemajú pred sebou pozitívnu budúcnosť.“ Áno myslela tým presne to. Niektoré banky v EU majú skrachovať. Rovnako vyhlásila, že “nemá dnes vedomosť, o ktoré banky sa jedná a koľko by ich malo byť. To čo však viem je, že potrebujeme najkvalitnejší bankový sektor“. Áno, najvyššia úroveň kvality je úplne ideálny benchmark, avšak nezabúdajme, že naposledy, keď sa testy robili, prešli nimi i banky, ktoré následne museli požiadať svoje vlády o záchranu. Ostáva nám len dúfať, že testy bánk budú prísne a naozaj odhalia nekvalitu.

Obnova hospodárstva je niekedy veľmi zaujímavá. Niekto si ju dokonca predstavuje ako zlepšenie pracovných a ekonomických podmienok krajiny. Situácia sa vraj zlepšila v Grécku, ktoré je už z najhoršieho údajne vonku. Avšak bohužiaľ nie je to pravda. Grécky štatistický úrad zverejnil údaje z trhu práce a tie veru lichotivé nie sú. Grécka nezamestnanosť sa vyšplhala na rekordnú úroveň 28 % v novembri minulého roku, čo sú posledné dostupné údaje. To znamená, že nezamestnaných 1,382 milióna ľudí a nezamestnanosť mladých dosiahla rovnako rekord vo výške 61,4 %. Na politikoch ostáva, ľudom vysvetliť, že presne takto vyzerá znovu oživenie a že je všetko v najlepšom poriadku. Uvidíme, ako dlho sa nechajú zavádzať.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Koncom januára sme písali o obavách o krach jedného čínskeho investičného produktu, ktorého strata dosahovala 0,5 mld. USD a ktorý bol nakoniec zachránený dva dni pred bankrotom. Čína si pravdepodobne vydýchla, resp. jej finančný sektor. Nie na dlho. Ak si myslíte, že čínske tieňové bankovníctvo necháva čínskych predstaviteľov pokojne spávať, tak sa mýlite. Naopak. V Číne sú dnes mnohí na pozore. Je to spôsobené tým, že akcie niektorých čínskych banských spoločností sa obchodujú pod alebo veľmi blízko ich účtovnej ceny vzhľadom na výrazný prepad cien ich produktov. To by nemusel byť problém bankového sektora. Tieto spoločnosti však majú napožičiavané značné zdroje a pôžičky týchto spoločností slúžia zároveň ako investičný produkt, ktorý majú na svojich súvahách niektoré ďalšie investičné fondy. Jeden z nich sa 7 februára dostal do technického bankrotu, kedy nevyplatil svojim investorom cca. 50 mil. USD. Fond stále úplne neskrachoval, pretože je v jednaní s investormi, avšak podobných scenárov môžeme v spomaľujúcej čínskej ekonomike, ktorá je zároveň značne zadlžená, vidieť v budúcnosti čoraz viac. Čína jednoznačne stojí za pozornosť globálneho finančného sveta, pretože spúšťač ďalšej krízy môže prísť aj odtiaľto.

Mierne „neočakávané“, avšak americkí poslanci schválili navýšenie dlhového stropu bez akýchkoľvek podmienok do marca 2015. Neočakávané však z dôvodu rýchlosti. Dalo sa očakávať, že konzervatívci budú naťahovať schválenie až do konca februára a budú získavať politické body. Asi im prieskumy verejnej mienky ukázali niečo iné. Každopádne je to víťazstvo prezidenta Obamu, demokratov a tých poslancov, ktorí deklarovali, že ďalšie navýšenie dlhového stropu je nevyhnutné pre finančné fungovanie vlády a ekonomiky. Tak a USA sa môžu opätovne veselo zadlžovať. Ich dlh je dnes 17,3 bilióna USD. Dokedy to bude možné? Ešte dlho, avšak určite nie navždy.

Komentár pripravil Matúš Pošvanc, Nadácia F.A.Hayeka.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices