Bývalého rakúskeho viceguvernéra centrálnej banky obvinili z podplácania

európska centrálna banka
Európska centrálna banka. PHOTO: Flickr.

Škandál zaznamenal náš rakúsky sused, keď bývalého viceguvernéra centrálnej banky a ďalších osem ľudí obvinili z podplácania s cieľom zaručiť kontrakt na výrobu bankoviek pre Azerbajdžan a Sýriu. Legálne si prilepšili verejné inštitúcie v Cape Verde. Pol miliónový štátik aj v novom rozpočtovom období dostane od daňovníkov EÚ rozvojovú pomoc 55 miliónov eur. Bývalá portugalská kolónia je pritom jedna z najrozvinutejších krajín Afriky.

Úspory držgrošských európskych občanov by sa mohli použiť na dobrú vec – aspoň z pohľadu euroúradníkov. Navrhujú, aby sa časť úspor v bankách „mobilizovala“ (rozumej nútene použila) na financovanie investícií firiem. Samozrejme len tých správne uvedomelých.

Pripravovaná daň z finančných transakcií má ľudí pripraviť o stovky miliárd

I keď bude ich asi menej. Pripravovaná daň z finančných transakcií má európskych dôchodcov a ďalších sporiteľov pripraviť o stovky miliárd z hodnoty ich úspor. Najciteľnejšie v Nemecku, kde sa straty odhadujú na 150 miliárd a v Taliansku, kde odhad prekračuje 200 miliárd. Pridá sa aj Slovensko, ktoré nemôže chýbať pri žiadnom dobrom pokuse, ako inovatívne zdaniť svojich občanov.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Aspoň verbálne sa pohol aj projekt spoločného rezolučného fondu, v ktorom sa banky majú skladať na svoju vlastnú záchranu. Desať rokov na jeho vybudovanie sa zdá dosť skoro každému. Nemci najskôr boli proti tomu, aby sa spoločné prostriedky mohli aktivovať skôr, ale aj tu sa už ľady roztápajú. Ak sa už tešíte na to, ako budú naše banky pomáhať španielskym, možno bude vaša radosť naplnená o pár rokov.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices