minúta ticha
Zahájenie rokovania EP minútou ticha za Ukrajinu. PHOTO: © European Union, 2014

Európsky parlament začal rokovanie minútou ticha za Ukrajinu

minúta ticha
Zahájenie rokovania EP minútou ticha za Ukrajinu.
PHOTO: © European Union, 2014

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz vyzval poslancov na minútu ticha za obete násilných represií na Ukrajine. Následne požiadal indické orgány, aby urýchlili prípadné súdne konanie voči dvom príslušníkom talianskej námornej pechoty, ktorí sú obvinení zo zabitia dvoch indických rybárov pri pobreží indického štátu Kerala vo februári 2012.

Parlament vzdal minútou ticha hold oddanosti ukrajinského ľudu myšlienkam demokracie a spravodlivosti a uctil si pamiatku tých, ktorí za ne položili životy, uviedol predseda EP Martin Schulz.

Kľúčovou výzvou, pred ktorou dnes Ukrajina stojí, je dosiahnuť národné zmierenie a politickú stabilitu, okrem iného aj zostavením vlády, ktorá bude odrážať rozloženie politických síl v krajine a pripraví ju na prezidentské voľby 25. mája, dodal predseda Schulz. Privítal tiež sobotné prepustenie Júlie Tymošenkovej na slobodu.

Talianski námorníci zadržiavaní v Indii

Martin Schulz poznamenal, že od zadržania a obvinenia dvoch príslušníkov talianskych námorných síl zo zabitia dvoch indických rybárov pri pobreží štátu Kerala uplynuli už dva roky. Bez toho, aby sa vyjadril k predmetnému obvineniu, vyzval indickú justíciu, aby urýchlila prípadné súdne konanie

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Predseda Európskeho parlamentu zároveň poukázal na žiadosť Talianska, aby India dodržovala Dohovor OSN o morskom práve a zdôraznil, že vzťahy medzi EÚ a Indiou musia byť založené na vzájomnom rešpekte, diplomacii a dialógu.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices