neveďalová
Katarína Neveďalová, europoslankyňa. PHOTO: © European Union, 2013

Europoslankyňa Katarína Neveďalová o právach homosexuálov i sexuálnej výchove

neveďalová
Katarína Neveďalová, europoslankyňa.
PHOTO: © European Union, 2013

Nedávno vyvolala v Európskom parlamente veľký rozruch správa o právach LGBTI ľudí. Prečo toľké emócie?

– Okolo tejto správy bolo veľmi veľa negatívnych emócií. Osobne zastávam postoj, že sa nemusíme báť homosexuálov, pretože reálne nevidíme nijaký princíp, ktorým by mohli ohrozovať rodinu alebo výchovu detí. Správa, o ktorej hovoríme, bola v  iniciatívnom stave. Nemá záväzný charakter pre štáty EÚ. Nezavádza ani žiadne povinné vzdelávanie o homosexualite. Bola naozaj iba návrhom, ako by sa mohli riešiť problémy, s ktorými sa homosexuáli stretávajú.

To znamená, že podľa vás sú homosexuáli diskriminovaní?

– Takmer polovica z nich sa vyjadrila, že čelila útoku alebo boli nejakým spôsobom diskriminovaní za svoju sexuálnu orientáciu v ostatnom roku. Správa hovorila o potrebe zabezpečiť im práva a podporiť ich, aby mali pocit, že sú rovnakou súčasťou  spoločnosti ako heterosexuálni ľudia.

Homosexuáli už dlhšie poukazujú na to, že nemôžu napríklad dediť. Aký je k tomu váš postoj?

– Nie som zásadne proti tomu, aby boli zákonom vytvorené možnosti dedenia a získavania informácií o zdravotnom stave partnera v prípade, že osoby nie sú v príbuzenskom či rodinnom zväzku. Keď spolu žijú heterosexuálne orientovaní ľudia – otec so synom alebo matka s dcérou, tak nikto nespochybňuje, že sú rovnakého pohlavia a žijú spolu, je to normálne a prirodzené. Ale keď niekde takto žijú osoby, ktoré nie sú príbuzné a jedna z nich chce napríklad informácie o zdravotnom stave svojho partnera, tak to nie je možné, pretože nemá zákonom vytvorené manželstvo alebo zväzok. To im môže spôsobovať komplikácie v štandardných životných situáciách.

Nemyslíte si, že téma homosexuálov býva často vyťahovaná na verejnosť len preto, aby sa niektorí poslanci zviditeľnili?

– Niekedy to tak vyzerá, mali by sme preto riešiť to, čo je skutočným problémom. Dnes nie je problémom, že uznáme homosexuálov ako rovnocenných, pretože sme povinní urobiť to na základe našich zákonov aj na základe medzinárodných dokumentov, ktoré podpísala SR. Z veľkej časti sa to už deje, aj keď možno nie úplne stopercentne. Mali by sme sa zaoberať tým, čo môže naozaj ohrozovať naše deti a rodiny. To je určite násilie, ktoré sa v rodinách deje, rovnako ako problém zneužívania detí.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Povedzte nám teraz o sexuálnej výchove. To bola tiež správa v Európskom parlamente, ktorá vyvolala rozruch. Máme mať podľa vás obavy?

– Dnes sa na ženy pozerá ako na sexuálny objekt. Hovorí sa, že sex predáva. Napríklad, obnažené ženy, ktoré sa prezentujú ako niečo normálne,  sú podľa mňa oveľa väčším problémom pre našu spoločnosť. Aj vo filmoch a seriáloch sa stretávame s tým, že len keď sa vyspím s niekým, tak ho mám dostatočne rád. Ja som zástankyňou sexuálnej výchovy na školách – samozrejme, normálnym spôsobom. Nie to, čo bolo prezentované kampaňou k inej správe. Normálna výchova detí a vysvetľovanie im, že sex nie je láska a máme si vážiť jeden druhého. Treba ich poučiť aké sú metódy ochrany, ak už k tomu sexu dôjde, aby sme nemuseli potom riešiť interrupcie. Obavy by sme mali mať skôr vtedy, ak sa o tejto téme nehovorí. Je potrebné hovoriť o nej otvorene a netváriť sa, že tu nie je. Keď zavrieme oči, problém nezmizne.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Katarína Neveďalová.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices