Európska komisia
Európska komisia, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Európska komisia hrozí Slovensku súdom pre nedodržanie smernice o bezpečnosti pri práci

Európska komisia
Európska komisia, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Pracovníkom, ktorí nepodstupujú výslovne zdravotné riziko, nemusia ich zamestnávatelia poskytovať bezpečnostné opatrenia. Európskej únii sa to ale nepáči. Rozpor je totiž s celoúnijnou smernicou.

Slovensku bolo zaslané odôvodnené stanovisko v oblasti zdravia a bezpečnosti. EK žiada Slovensko, aby zabezpečilo, že všetci zamestnávatelia budú mať povinnosť určiť pracovníkov zodpovedných za vykonávanie preventívnych a ochranných činností v oblasti zdravia a bezpečnosti, ktoré vzťahujú na všetkých zamestnancov.

EK obdržala viacero sťažností, že zamestnávatelia na Slovensku nie sú povinní zaviesť tieto bezpečnostné opatrenia pre pracovníkov, ktorých pracovná náplň nezahŕňa výrazné zdravotné riziko. Podľa Európskej komisie to je v rozpore so smernicou o bezpečnosti a ochrane zdravia pracovníkov pri prác.

Odôvodnené stanovisko je jednou z fáz predsúdneho konania EK. Slovensko má teraz dva mesiace na to, aby Komisii oznámilo opatrenia na dosiahnutie súladu s predmetnou smernicou. V opačnom prípade bude vec posunutá Súdnemu dvoru EÚ.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices