Taliansko má už štvrtého premiéra od začiatku krízy a trinásteho za posledných 20 rokov

enrico letta
Enrico Letta, taliansky premiér.
PHOTO: Flickr.

Enrico Letta stratil podporu vo svojej vlastnej strane a tak majú v Taliansku nového premiéra. V krajine, kde politika je súčasť pop kultúry, je táto funkcia dosť nestála a je to už štvrtý premiér od začiatku krízy a trinásty za posledných 20 rokov. Meno aktuálneho trénera politickej reprezentácie je Matteo Renzi. V kolónke predošlé zamestnanie má primátora Florencie a vyznačuje sa tým, že s 39 rokmi je najmladší premiér Talianska v histórii.

Svojich prvých 100 dní začal s príslušným temperamentom. Na marec ohlásil reformu pracovného trhu, na apríl reformu verejnej správy a v máji sa má zreformovať taliansky daňový systém. Európu tým veľmi neohúril. Brusel ho podozrieva, že veľkými sľubmi si chce len pripraviť pôdu na vyjednanie výnimiek z rozpočtových pravidiel. Preto už popredu priletelo varovanie, že krajina s dvojbiliónovým dlhom môže na výnimky zabudnúť. No kto sa pri výnimkách smeje naposledy, smeje sa najlepšie a Brusel to zatiaľ ešte nikdy nebol.

Európu začalo obchádzať strašidlo secesie, teda vystúpenia časti územia zo štátneho záväzku

Európu začalo obchádzať strašidlo – strašidlo secesie, teda vystúpenia časti územia zo štátneho zväzku. Nie, nemyslíme vyhlásenie nezávislosti Ľvova, ktoré asi dlho nevydrží. Komisia si všíma skôr Škótsko, ktoré ašpiruje na nezávislosť. Šéf Komisie Barroso im odkázal, že bude pre nich „extrémne ťažké, ak nie nemožné“ byť prijatí nazad do Únie. Zaujímavé, nebol problém prijať „diskutabilné“ krajiny ako Rumunsko, ale vyspelá západoeurópska krajina je zrazu problém. Skoro to znie, ako by sa šéf Komisie nahnevane vyhrážal. Možno chcel, aby ho počuli aj v Katalánsku.

Viac..  Eurokomisárka Helena Dalliová: Rovnosť žien a mužov pri volebnej urne

A keď už bol rozbehnutý, pustil sa aj do Švajčiarov. Tí pred dvoma týždňami v referende stanovili kvóty aj pre imigrantov zo všetkých štátov EÚ, čo dosť zle znášajú predstavitelia Únie aj viacerých západných štátov. Barroso vyhlásil, že toto rozhodnutie bude mať dopad na vzťahy a spoluprácu v oblasti vedy, vzdelania, či obchodu s energiami. Vraj nemôžete „zjesť koláč a zároveň ho mať celý.“ Bonmoty sú síce zábavné, ale niekedy nemajú žiaden zmysel, čo je aj tento prípad. Najmä je otázne, kto obmedzením spolupráce s jednou z najvyspelejších krajín na svete viac stratí.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices