Kukan
Eduard Kukan, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2013

Ukrajine hrozí krach, europoslanci varujú pred ďalšou Juhosláviou

Kukan
Eduard Kukan, europoslanec.
PHOTO: © European Union, 2013

Kým na Ukrajine pokračovala krehká politická transformácia, Európsky parlament diskutoval o ďalších krokoch Európskej únie. Únia musí mať pre Ukrajinu pripravený konkrétny plán, postavený na reformnej demokratickej agende. Nemalo by ísť o gestá, ale o jasnú a adresnú pomoc, ako humanitárnu tak i ekonomickú,“ povedal na okraj plenárneho zasadnutia Parlamentu poslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS, EĽS).

Ukrajina totiž čelí niekoľkým dôležitým výzvam: záchrana ekonomiky, mierová politická transformácia a územná integrita. „Ukrajine hrozí krach. Únia sa musí zmobilizovať a ponúknuť jej krátkodobú pomoc. Potom je na rade donorská konferencia. Môže jej tiež pomôcť s  ekonomickými reformami. Tu vidím zvláštnu úlohu pre Slovensko, ktoré takýmito reformami prešlo,“ povedal Kukan, ktorý je členom zahraničného výboru Parlamentu a bývalým šéfom slovenskej diplomacie.

Stále však existujú bezpečnostné riziká. Na Ukrajine sa musia zmieriť dva politické tábory a dopracovať sa k slobodným prezidentským voľbám v máji. Namiesto toho však Ukrajine hrozí rozpad a občianska vojna, prípadne vojenský zásah zvonku. „Únia musí zabrániť novej Juhoslávii na svojich hraniciach. Musí sa vložiť do mediácie medzi znepriatelenými tábormi. Treba sa aktívne angažovať aj v rokovaní s Ruskom s cieľom zabezpečiť jeho pozitívnu spoluprácu,“ dodal europoslanec.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Tiež pripomenul, že v rovnaký májový víkend by sa mali konať voľby ukrajinského prezidenta aj voľby do Európskeho parlamentu.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices