Ukrajina
Hlasovanie o uznesení k Ukrajine, Štrasburg - Európsky parlament. PHOTO: © European Union, 2014

Brusel chce poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc a zakázať vstup zodpovedným za násilie v Kyjeve

Ukrajina
Hlasovanie o uznesení k Ukrajine, Štrasburg – Európsky parlament.
PHOTO: © European Union, 2014

Európska únia musí poskytnúť Ukrajine okamžitú finančnú pomoc a zároveň zaviesť cielené sankcie proti osobám zodpovedným za násilie, uvádza sa v uznesení, ktoré schválil Európsky parlament. Kľúčovou výzvou, pred ktorou dnes Ukrajina stojí, je vedenie konštruktívneho dialógu medzi politickými silami v krajine, udržanie jej teritoriálnej integrity, boj proti korupcii a príprava slobodných a spravodlivých volieb.

V snahe pomôcť Ukrajine prekonať zhoršujúcu sa ekonomickú a sociálnu situáciu a podporiť nevyhnutné reformy musí Európska únia a medzinárodné finančné inštitúcie poskytnúť krajine krátkodobú finančnú pomoc, ale aj dlhodobejšiu asistenciu, uvádza sa v uznesení. EÚ by tiež podľa poslancov mala pomôcť zorganizovať medzinárodnú konferenciu darcov.

Zachovanie sankcií

Európska únia musí v súlade s dohodou ministrov zahraničných vecí členských štátov z 20. februára prijať cielené sankcie vo forme zákazu vstupu na svoje územie a zmrazenie aktív na území EÚ pre všetky osoby zodpovedné za násilie na Ukrajine, uvádza sa v uznesení. Poslanci zároveň vyzvali členské štáty, aby zastavili prílev spreneverených peňazí z Ukrajiny.

Osoby, ktoré zneužili štátnu moc a dopustili sa zločinov voči občanom Ukrajiny, by mali byť postavené pred nezávislý súd, uvádza schválený text. Porušenia ľudských práv by mala vyšetriť nezávislá medzinárodná inštitúcia.

Európska budúcnosť Ukrajiny

Uznesenie opätovne zdôrazňuje, že EÚ je pripravená podpísať s Ukrajinou asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode okamžite potom, ako sa vyrieši súčasná politická kríza. Partnerstvo však nie je podľa Parlamentu konečným cieľom spolupráce EÚ a Ukrajiny. Poslanci pripomínajú, že Zmluva o Európskej únii umožňuje každému európskemu štátu, vrátane Ukrajiny, požiadať o členstvo v EÚ za predpokladu, že sa hlási k zásadám demokracie, dodržiavaniu základných slobôd, ľudských a menšinových práv a dodržiava zásady právneho štátu.

Boj proti korupcii, nie však hon na čarodejnice

Európska únia by tiež podľa poslancov mala novej ukrajinskej vláde pomôcť bojovať so zakorenenou korupciou, ktorá brzdí rozvoj krajiny.

Uznesenie apeluje na všetky strany, aby nedali voľný priebeh túžbe po odplate a vyhli sa nezákonným odvetným opatreniam. Namiesto toho by podľa poslancov mali dať najavo zmysel pre zodpovednosť, zdržanlivosť a odhodlanie nadviazať skutočný dialóg s cieľom nachádzať kompromisné riešenia.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Noví lídri Ukrajiny by sa mali jasne dištancovať od extrémistov a vyhýbať sa provokáciám, ktoré by mohli prilievať olej do ohňa separatistickým pohybom, varuje uznesenie. Poslanci vyzvali ukrajinský parlament a novú vládu, aby dodržiavala práva menšín v krajine, vrátane práva na používanie ruštiny a ďalších menšinových jazykov. Odsúdili tiež útok na sídlo komunistickej strany Ukrajiny.

Slobodné a spravodlivé voľby

Poslanci zdôrazňujú, že prezidentské voľby, ktoré sú naplánované na 25. mája, musia byť dôveryhodné, slobodné a spravodlivé. Parlament preto vyzval Najvyššiu radu (ukrajinský parlament), aby prijala potrebné volebné zákony, vrátane nového zákona o financovaní politických strán. Uznesenie tiež vyzýva na zorganizovanie parlamentných volieb do konca tohto roka.

Rusko musí rešpektovať hranice Ukrajiny

Poslanci pripomínajú, že Ruská federácia prostredníctvom Budapeštianskeho memoranda, ktoré podpísali aj Spojené štáty americké a Spojené kráľovstvo, zaručila existujúce hranice Ukrajiny. V tom istom akte sa zaviazala, že sa zdrží hospodárskeho nátlaku, pomocou ktorého by mohla krajinu podriadiť vlastným záujmom.

„Únia musí mať pre Ukrajinu pripravený konkrétny reformný plán. Musí ísť o jasnú a adresnú pomoc s ekonomickým rozmerom. Na Ukrajine sa musia zmieriť dva politické tábory a dopracovať sa k slobodným prezidentským voľbám v máji. Musíme sa aktívne vložiť do mediácie na Ukrajine a jasne trvať na pozitívnej role Ruska,“ uviedol poslanec Eduard Kukan (EPP, SK).

„Dnes je najdôležitejšie, aby  politici ukázali zmysel pre zodpovednosť, vylúčili mimosúdne odvety a urobili všetko preto, aby sa nastolila dôvera občanov v politiku a činnosti inštitúcií na základe rešpektovania etnických princípov, identity a jazyka,“ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices