reding
Viviane Reding (vľavo), Podpredsedníčka Európskej komisie, komisárka EÚ pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo. PHOTO: Credit © European Union, 2014

Eurokomisárka Redingová o nezávislosti Katalánska. Toto o ňom povedala

reding
Viviane Reding (vľavo), podpredsedníčka Európskej komisie, komisárka EÚ pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo.
PHOTO: Credit © European Union, 2014

– Katalánsko poznám už dlho. Som jednou z mála osôb, ktoré nepochádzajú z Katalánska a obdržali Creu de St Jordi (kríž Svätého Juraja od katalánskej Generalitat). Milujem katalánčinu. V Európe práve Luxemburčanka, ktorá prechováva silné city k luxemburskému jazyku a je naň hrdá, vie pochopiť, čo katalánčina znamená pre vašich ľudí. Možno si pamätáte na Redingovej deklaráciu z roku 1990, v ktorej som podporila status katalánskeho jazyka v EÚ. Milujem katalánske víno. Navštívila som vinice v Penedès a okolí. Milujem katalánsku literatúru a obdivujem katalánsku architektúru. Stačí sa iba pozrieť na Pedreru alebo si spomenúť na pocity, ktoré vo vás vzbudí návšteva kláštora v Montserrat! Skrátka milujem Katalánsko!

– Poznám Kataláncov a sú to zapálení Európania. Vy zasa poznáte právnu situáciu. Problémom, ktorému tu dnes čelím, je skĺbenie týchto dvoch faktov. Podľa práva by nezávislé Katalánsko už viac nebolo súčasťou Únie. Nezávislé Katalánsko by sa muselo opäť uchádzať o členstvo v EÚ. Otvorene možno povedať, že niekoľko sekúnd po odhlasovaní nezávislosti by Katalánsko prestalo patriť do Únie. Vypadlo by z eurosystému. Už by ste viac neboli občanmi EÚ. Skrátka by som vás stratila. Proces vášho návratu do Únie by nebol rýchly. Bol by zdĺhavý. Vyžadoval by si dlhé rokovania a jednomyseľné schválenie zo strany všetkých štátov EÚ. Bol by to projekt v trvaní celej generácie.

– Chápem, že si želáte väčšiu autonómiu. Rešpektujem vašu túžbu po nezávislosti. Osobne by som však veľmi ľutovala, ak by výsledkom bola Európa bez Katalánska a Katalánsko mimo našej Únie.

– Takýto výsledok by bol podľa mňa poľutovaniahodným najmä preto, že jednotná Európa, v ktorej európske krajiny držia spolu ako rodina, aby prekonali ťažkosti, je cestou z krízy a receptom na vybudovanie silnejšej Európy s kľúčovou úlohou vo svete. Práve táto stratégia pomohla nasmerovať Európu na cestu hospodárskej obnovy: Európania, ktorí sa zomkli – Nemecko a Grécko, Francúzsko a Španielsko, Portugalsko a Španielsko. Ak sa na nás pozrieme z vonkajšej perspektívy, svetové mocnosti ako USA a Čína len začínajú pokladať zjednotenú Európu za skutočnú silu, s ktorou treba počítať. Merať sa budú len so silnou a jednotnou Európou. Je čas na solidaritu a spoluprácu, nie na separáciu alebo rozdelenia.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

– Katalánsko mimo našej Únie by znamenalo oslabenie Európy. Znamenalo by to oslabenie Španielska. A znamenalo by to oslabenie Katalánska – hospodárske a politické.

– Barcelona a Madrid sú partnermi. A ja odmietam si medzi nimi vybrať. Je jasné, že v strednodobom horizonte je potrebné dosiahnuť novú dohodu. Nové usporiadanie vzťahov, ktoré bude vyhovovať potrebám Katalánska a jeho občanov, ako aj potrebám celého Španielska a jeho občanov. Na dosiahnutie tejto novej dohody máte k dispozícii taký dlhý čas, aký bude potrebný. Nebude to dnes ani zajtra. Malo by ísť o riešenie, ku ktorému dospejete spolu – všetci spoločne – a bez akýchkoľvek zásahov zvonka.

– Ako dlhoročná priateľka Katalánska viem jednu vec celkom isto – záujem, láska a zápal jeho občanov pre Európu zostanú naďalej silné.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices