Zvrhnutý prezident Janukovyč prehovoril: Ukrajinu ovládli zločinci

janukovyč
Viktor Janukovyč, zvrhnutý ukrajinský prezident. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ruské ozbrojené sily sa zmocnili dvoch letísk na ukrajinskom polostrove Krym. V piatok to vyhlásilo ukrajinské ministerstvo vnútra . Ruské námorné jednotky obsadili podľa neho vojenské letisko v prístave Sevastopoľ, ktorý je domovom ruskej čiernomorskej flotily.

Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmietol, že by bol zbavený moci. Na tlačovej konferencii vyhlásil, že z Ukrajiny musel utiecť, aby zachránil život svoj i svojej rodiny. Je údajne odhodlaný naďalej bojovať proti radikálom, ktorí ohrozujú budúcnosť Ukrajiny. Momentálne sa nachádza v Rusku. Podľa neho za vzniknutú situáciu môžu ozbrojenci a radikáli, ktorí ilegálne zvrhli vládu pod hrozbou násilia. Tiež sa ospravedlnil veteránom z druhej svetovej vojny, že namal dostato síl na to, aby bol schopný udržať stabilitu a poriadok.

Ozbrojená invázia

Ozbrojení muži, ktorí podľa ministra vnútra Arsena Avakova „zastupujú Rusko“, obsadili aj medzinárodné letisko v hlavnom meste polostrova Simferepoľ. Minister konštatoval, že ide o ozbrojenú inváziu a okupáciu, čo je v rozpore s medzinárodným právom a dohodami.

Agentúry predtým informovali, že ozbrojenci, ktorí vo štvrtok večer obsadili medzinárodné letisko v Simferopoli, sa už stiahli. Letisko už malo fungovať normálne, no v jeho okolí podľa niektorých zdrojov stále hliadkujú ozbrojenci.Doteraz nebolo presne známe, ku komu títo ozbrojení muži patria.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

150 ozbrojencov na letisku

Podľa denníka Ukrajinska Pravda sa letiska zmocnilo asi 150 mužov v neoznačených uniformách a nepriestrelných vestách a ozbrojených samopalmi, ktorí mali „ruský prízvuk“. Podobná situácia sa odohráva aj v krymskom parlamente, ktorý stále okupujú neznámi muži, do práce poslancov však nezasahujú.

Väčšina obyvateľov Krymu sa hlási k ruskej národnosti, čo sa po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča prejavilo protestami a výzvami na jej opätovné pripojenie k Rusku, ktorého súčasťou bola do roku 1954. Rusko má dodnes na území vojenské základne, napriek obavám o práva ukrajinských Rusov však ubezpečuje, že do záležitostí Ukrajiny nebude zasahovať.

 Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices