hajnoš
Miroslav Hajnoš, Európska demokratická strana. PHOTO: redakcia/red.

Mladí nerozumejú európskej politike, tvrdí Európska demokratická strana

hajnoš
Miroslav Hajnoš, Európska demokratická strana.
PHOTO: redakcia/red.

Aktuálny problém, ktorý rezonuje Slovenskom. V posledných eurovoľbách bola práve slovenská účasť najnižšia spomedzi všetkých členských krajín. Študenti z celej Európy odôvodňujú svoju neúčasť vo voľbách neefektívnou politikou voči mladým ľuďom.

Ako hlavný dôvod uvádzajú chybu zo strany politikov, nie systému. Ďalšou príčinou je rozčarovanosť a nespokojnosť s národnou politikou, čo sa odráža vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Mnoho ľudí považuje voľby do EP ako druhoradé v politickom systéme. Tvrdia, že do neho často kandidujú politici, ktorí strácajú popularitu a status na národnej úrovni. Ako keby mali ísť do Európskeho parlamentu „za zásluhy“.

Každý tretí mladý človek v Európe vo veku 18-24 rokov sa ešte nikdy nezúčastnil volieb, aj napriek tomu, že už túto možnosť mal. Najmä v postkomunistických krajinách sa to spája so všeobecnou nedôverou voči politikom. V Lotyšsku, Rakúsku či Bulharsku si viac ako tretina ľudí myslí, že voľby aj tak nič nezmenia. vysvetlil Miroslav Hajnoš z Európskej Demokratickej Strany na Slovensku.

Paradoxne, až 82% Slovákov uviedlo, že vníma predvolebnú kampaň do Európskeho parlamentu a takisto sa vysoké percento cíti byť dostatočne informované o EÚ a jej inštitúciách. „Treba si však uvedomiť, že informácie automaticky neznamenajú vedomosti a je potrebné ľudí v tejto oblasti vzdelávať a poukázať na praktické dopady na ich životy,“ tvrdí Hajnoš.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Mladí ľudia sa podľa neho cítia byť vylúčení z politiky a z politických debát. Čím menej vraj bude mladých ľudí voliť, tým viac budú pre politikov irelevantní. Politici následne nebudú riešiť problémy mladých a zamerajú sa na iné témy. „Tento stav poukazuje na nevyhnutnosť konštruktívneho dialógu, ktorý by mali viesť politici s mladými.. Mlčanie a ignorovanie problému vedie len k apatii z oboch strán.“ dodal Hajnoš pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices