Prezident Putin chce na Ukrajinu vyslať armádu, parlament súhlasil

putin
Vladimir Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

SIMFEROPOĽ, KYJEV, MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu požiadal hornú komoru parlamentu o povolenie na vyslanie armádnych jednotiek na Ukrajinu. Urobil tak krátko po tom, ako ho Štátna duma vyzvala na „stabilizáciu“ situácie na Krymskom polostrove obývanom prevažne po rusky hovoriacimi Ukrajincami. Ukrajinské ministerstvo obrany ešte predtým v súvislosti s napätím uviedlo do pohotovosti svoje ozbrojené zložky. Horná komora parlamentu podľa agentúry Interfax schválila návrh Putina využitím ruských vojakov na Ukrajine k normalizácii situácie.

O Putinovej žiadosti informoval samotný Kremeľ. Jeho šéf ju zdôvodňuje „mimoriadnou situáciou na Ukrajine a ohrozením životov ruských občanov“. Ruské ozbrojené zložky by mali na Ukrajine zostať „až do normalizácie tamojšej politickej situácie,“ cituje zo žiadosti spravodajský portál britskej BBC.

Premiér ukrajinskej Krymskej autonómnej republiky v piatok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby mu pomohol nastoliť v oblasti mier. Premiér Serhij Aksjonov tak urobil prostredníctvom oficiálneho stanoviska, z ktorého citujú tamojšie médiá. „Vyzývam prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina, aby zabezpečil pomoc pri zaisťovaní mieru a pokoja na území Krymskej autonómnej republiky,“ vyhlásil promoskovský ukrajinský politik, ktorého do funkcie vymenoval miestny parlament len vo štvrtok. Aksjonov zároveň dodal, že sa „dočasne zmocňuje kontroly“ nad krymskými ozbrojenými zložkami, flotilou aj pohraničnou strážou. „Všetci velitelia musia plniť jedine moje rozkazy,“ vyhlásil.

Ukrajinské ministerstvo vnútra tvrdí, že ruské ozbrojené sily sa zmocnili dvoch letísk na ukrajinskom Kryme.Ruská armáda údajne obsadila aj vojenské letisko v prístave Sevastopoľ, ktorý je domovom ruskej čiernomorskej flotily. Ozbrojení muži, ktorí podľa ministra vnútra Arsena Avakova „zastupujú Rusko“, obsadili aj medzinárodné letisko v hlavnom meste polostrova Simferopoľ. Minister konštatoval, že ide o ozbrojenú inváziu a okupáciu, čo je v rozpore s medzinárodným právom a dohodami. „Presuny“ ruskej armády na Kryme neskôr priznala aj samotná Moskva.

Obama má obavy

Americký prezident Barack Obama v piatok varoval Rusko pred „cenou“, ktorú by zaplatilo v prípade akejkoľvek vojenskej intervencie na Ukrajine. Zároveň vyjadril obavy nad presúvaním ruských ozbrojených síl na Krymskom polostrove. „Sme hlboko znepokojení správami o vojenských presunoch zo strany Ruskej federácie vnútri Ukrajiny,“ vyhlásil šéf Bieleho domu v prejave, ktorý naživo odvysielali svetové televízne stanice.

Viac..  Michal Wiezik: Norma Euro7 je potrebná, ale treba ubrať plyn

„Zo strany Ruska by išlo o jasné porušenie záväzkov o rešpektovaní nezávislosti, suverenity a hraníc Ukrajiny, ako aj medzinárodného práva,“ dodal.

Rusko provokuje, odkazuje dočasný prezident

Dočasný ukrajinský prezident Olexandr Turčynov ešte predtým ruského prezidenta Vladimira Putina vyzval, aby„zastavil provokácie a začal rokovania“. Moskva sa podľa neho správa podobne, ako tomu bolo v roku 2008 v Gruzínsku v súvislosti so separatistickými oblasťami Abcházska a Južného Osetska, ktoré majú podobne ako Krym väčšinovú ruskú populáciu. „Zavádzajú podobné scenáre, aké sa udiali v Abcházsku, keď po vyprovokovaní konfliktu začali s anexiou ich územia,“ vyhlásil Turčynov.

Ruská armáda

Na Kryme pristávajú lietadlá prilietajúce z Ruskej strany a v smere mesta Simferopoľ vyrazila kolóna opancierovaných a ozbrojených vozidiel – informuje ukrajinský internetový denník Ukrajinská pravda, odvolávajúc sa na očitých svedkov.

Podľa tohto zdroja najmenej päť lietadiel typu IL-76 pristálo na vojenskom letisku v meste Gwadrieskoje v centrálnej časti Krymu. Rôzne zdroje, medzi inými aj agentúra Interfax-Ukrajina, uvádzajú. že zo Sewastopola v smere do Simferpoľu vyrazila kolóna 10 ruských pancierových transportérov.

Ukrajina sa nedá vyprovokovať Ruskom

Ukrajinská armáda neodpovedá na Ruské provokácie na Kryme – potvrdil Oleksandr Turczynow „Chceme upokojiť civilných obyvateľov Autonómnej Republiky Krym, ktorí nepodporujú separatistické heslá provokatérov a najatých agentov. Situácia na polostrove by mala byť v najbližšom čase stabilizovaná.“ dodal.

Nad Krymom uzavreli vzdušný priestor

Ukrajinské médiá informujú o tom, že v oblasti Krym sa objavili vážne problémy s mobilnou sieťou a pripojením na internet. Zástupca ukrajinského prezidenta pre Krym oznamuje nové informácie týkajúce sa pristávajúcich lietadiel. Podľa neho išlo o 13 lietadiel typu IL-76 – v každom z nich sa má nachádzať 150 vojakov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices