Zazmluvnenie eurofondov na dopravu sa blíži k 100 percentám

diaľnica
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Bratislava – Žilinský úsek D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka má týždeň po poklepaní základného kameňa zabezpečené financovanie  z eurofondov.  Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek podpisom zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku uvoľnil  čerpanie 159 miliónov eur z Operačného programu Doprava (OPD) na tento úsek. Z operačného programu je tak zazmluvnených už vyše 98 percent. 

Okrem diaľničného projektu bolo v 9. kalendárnom týždni z OPD zazmluvnených aj  takmer 20 miliónov eur na projekt rekonštrukcie cesty I/73 Šarišský Štiavnik – Hunkovce a 12,7 milióna eur na rekonštrukciu električkovej trate v bratislavskej Dúbravke.

„Zazmluvnenie peňazí z európskych fondov pre dopravu je dnes na úrovni viac ako 98 percent. Keď som pred necelými dvoma rokmi prišiel na ministerstvo dopravy, zazmluvnenie bolo vo výške 54 percent. Je to výsledok veľmi tvrdej práce ministerstva, ako aj prijímateľov pomoci z OPD,“ povedal minister J. Počiatek. Ako dodal, „teraz máme pred sebou veľkú výzvu, a to vyčerpať do posledného centa všetky peniaze, ktoré nám Brusel do roku 2015 ponúka“. 

V roku 2014 sa zároveň začína nový finančný rámec eurofondov. V oblasti dopravy ich bude pokrývať Operačný program Integrovaná infraštruktúra, v ktorom budú okrem železničných a cestných projektov aj projekty na budovanie vodnej infraštruktúry a tiež infraštruktúry širokopásmového internetu. Návrh nového operačného programu vrátane zoznamu prioritných projektov zašle ministerstvo dopravy do Bruselu najneskôr v máji. Následne ho bude posudzovať a schvaľovať Európska komisia. Rozhodnutie o schválení operačného programu prijme EK do šiestich mesiacov od jeho oficiálneho predloženia.

Viac..  Robert Hajšel: Pri novej norme euro7 ide o zbytočné odbočenie od cieľa EÚ

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices