Obama varuje Putina: Okamžite stiahnite vojská z Ukrajiny, inak…

putin obama
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Napätá situácia na Ukrajine a Kryme bola v sobotu v noci hlavnou témou telefonického rozhovoru medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a americkým lídrom Barackom Obamom.

Obama varoval Putina

Prezident USA svojho ruského partnera vyzval na okamžité stiahnutie ozbrojených síl späť na základne na Kryme v záujme upokojenia situácie. Vyzval ho tiež, aby sa Moskva zdržala intervencie na celom ukrajinskom území a varoval Putina pred následkami. Rusko podľa Obamu rozmiestnením vojakov na Kryme porušilo svoje medzinárodné záväzky.

„Prezident Obama vyjadril hlboké znepokojenie nad porušením ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti zo strany Ruska,“ uvádza vyhlásenie Bieleho domu. Obama Putina vyzval, aby situáciu riešil rokovaním s novým ukrajinským vedením alebo prostredníctvom zahraničných pozorovateľov. USA sú podľa neho ochotné takýto dialóg sprostredkovať.

Putin chce chrániť občanov Ruska

Putin si počas 90-minútového rozhovoru vyhradil právo brániť záujmy a bezpečnosť Rusov na Ukrajine. Na Ukrajine podľa ruského lídra hrozí vypuknutie násilia zo strany pravicových extrémistov, ktorého terčom by mohla byť práve tamojšia ruská komunita. Ruská ústava umožňuje armáde chrániť ruských občanov v iných krajinách.

„Prezident Putin zdôraznil, že v prípade ďalšieho rozšírenia násilia vo východných regiónoch Ukrajiny a na Kryme si Rusko vyhradzuje právo chrániť svoje záujmy ako aj záujmy ruskej populácie, ktorá tam žije,“ píše sa vo vyhlásení Kremľa.

Fico žiada diplomatické riešenie konfliktu

Premiér Robert Fico so znepokojením sleduje eskaláciu napätia v susednej Ukrajine. „Vyzývame všetky zúčastnené strany na maximálnu zdržanlivosť a na politické a diplomatické riešenie krízy. Bezpečnostná rada SR je uvedená do pohotovosti,“ uvádza sa vo vyhlásení predsedu vlády, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová.

Vyhlásenie premiéra Fica k dianiu na Ukrajine považuje podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec za veľmi pasívne. Podľa neho nestačí situáciu len sledovať, ale je potrebné aktívne konať. „Je načase, aby sa predseda vlády nevenoval len prezidentskej kampani, aby jasne zaujal stanovisko odmietnutím násilnej vojenskej invázie a prispel ku pokojnému vyriešeniu napätej situácie,“ povedal Štefanec agentúre SITA.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Mimoriadne zasadnutie NATO

V nedeľu sa pre situáciu na ukrajinskom Kryme uskutoční mimoriadne zasadnutie Severoatlantickej rady NATO.Generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen stretnutie zvolal na požiadanie Litvy, Estónska a Lotyšska, ktoré sa odvolali na článok štyri Charty NATO. Podľa tohto článku sa členské krajiny zídu na konzultáciách, ak je ohrozená územná celistvosť alebo politická nezávislosť jedného z nich.

Článok štyri bol aktivovaný len štvrtýkrát v histórii aliancie. O pomoc požiadala NATO aj samotná Ukrajina. „Musíme urýchlene zastaviť eskaláciu napätia na Kryme. Spojenci NATO na tom úzko spolupracujú,“ vyhlásil Rasmussen. Dodal, že zasadnutie Severoatlantickej rady sa uskutoční o 14:00 SEČ a následne sa stretne Komisia NATO-Ukrajina.

Kanada na protest odvolala veľvyslanca v Rusku

Kanada v sobotu informovala o stiahnutí svojho veľvyslanca z Moskvy na protest voči súčasnému vývoju na Ukrajine. Stanovisko zverejnil samotný kanadský premiér Stephen Harper po mimoriadnom rokovaní jeho vlády. Ottawa sa takisto predbežne nezúčastní ani na plánovanej schôdzke krajín G8, ktorá sa má v júni uskutočniť pod patronátom Ruska.

Horná komora ruského parlamentu, Federálna rada, v sobotu požiadala prezidenta Vladimira Putina, aby odvolal svojho veľvyslanca v Spojených štátoch. Dôvodom majú byť „agresívne“ vyhlásenia amerického prezidenta Baracka Obamu v súvislosti s krízou na Ukrajine. „Prezident výzvu zváži a prijme rozhodnutie,“ uviedla predsedníčka Federálnej rady Valentina Matvijenková. Autorom iniciatívy je podpredseda hornej komory ruského parlamentu Jurij Vorobiev, podľa ktorého šéf Bieleho domu „prekročil hranicu a urazil ruský ľud“. Horná komora ruského parlamentu v sobotu schválila aj Putinov návrh na vojenskú intervenciu na Ukrajine.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices