Európsky parlament o Venezuele: Ťaží viac ropy ako Nórsko, obyvatelia však trpia

venezuela
Protesty vo Venezuele. PHOTO: Flickr.

Kým pozornosť Európy je prirodzene upretá na Ukrajinu, už tretí týždeň prebiehajú protesty aj vo Venezuele. Zrážky medzi demonštrantami a ozbrojenými zložkami si vyžiadali aspoň 13 mŕtvych. Európsky parlament k situácii v juhoamerickej krajine schválil uznesenie, ktoré vyzýva režim na rešpektovanie ľudských práv a všetkých aktérov k umiernenosti.

V debate na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu vystúpil aj poslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS, EĽS). Kukan kritizoval prezidenta Nicolasa Madura za potláčanie demokracie a zúfalú ekonomickú situáciu v krajine. Protivládne protesty sú obrazom toho, že režim postavený na autoritárskych princípoch nemôže dlho pretrvať. Málokto verí tomu, že násilie páchané na vlastných občanoch, ich ožobračovanie, väznenie a mučenie, porušovanie ľudských práv a občianskych slobôd, korupcia a všadeprítomné násilie, sú znakmi prosperujúceho štátu,

Od vypuknutia protestov je zadržaný aj opozičný líder Leopoldo López, s ktorým sa Kukan stretol počas svojej návštevy Venezuely v roku 2008. „Toto násilie je potrebné jasne odsúdiť a ukončiť. Tí, ktorí sú zaň zodpovední, musia byť odsúdení. Tí, ktorí sú neprávom odsúdení, musia byť prepustení,“ povedal v plenárnej debate.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Proti Madurovi, nasledovníkovi Huga Cháveza, začali protestovať študenti kvôli zvyšovaniu násilia, vysokej inflácii a chýbajúcim potravinám. Hoci Venezuela má obrovské zásoby ropy, Madurov režim nedokáže zabezpečiť pre ľudí ani základné potreby. V roku 2012 pritom vyťažila Venezuela viac ropy ako Nórsko, Maduro má však pre ľudí len obušky a korupciu.

O red

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices