Rusko dalo Ukrajine mrazivé ultimátum: Zaútočíme!

Kyjev
Ukrajina, Kyjev. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ruská armáda dala ukrajinským silám na Kryme ultimátum do utorka 04:00 SEČ, aby sa vzdali, alebo čelili útoku. Informovala o tom stanica BBC. Termín stanovil veliteľ ruskej čiernomorskej flotily Aleksander Vitko a pohrozil útokom „naprieč Krymom“. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým vyhlásil, že Rusko odpovedá na „ultranacionalistické hrozby“.

O ultimáte nepočul

Hovorca ruského ministerstva uistil, že žiadne také ultimátum nebolo predložené. Podľa ruského listu Vedomosti štáb ukrajinského vojenského námorníctva v Sevastopole je zhruba z polovice obsadený vojakmi, ktorí prešli na stranu (proruských) krymských úradov, zatiaľ čo polovica štábu je pod kontrolou vojakov loajálnych Kyjevu. Jeden z ukrajinských dôstojníkov listu povedal, že k žiadnym potýčkam medzi ozbrojencami teraz nedochádza a o žiadnom ultimáte nič nepočul.

Vylúčia Rusko z G8? 

Pozorovatelia z OSN alebo Rady Európy. Aj to je podľa väčšiny západných štátnikov riešenie krízy na Ukrajine. Odmietajú však vojenskú pomoc v jej spore s Ruskom. Potvrdilo to aj vedenie NATO. Spojené štáty a ďalších šesť krajín skupiny G8 vyslali ďalší diplomatický odkaz – zrušili účasť na summite, ktorý sa mal v lete konať v Rusku.

Vyhlásenie Bieleho domu v mene takzvanej G7 (Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko, USA) ako dôvod uvádza „jasné narušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny“ zo strany Ruska, ktoré týmto spôsobom ide proti „zásadám a hodnotám“ zoskupenia.

Tento krok prichádza v momente, kedy Rusko stále viac a viac dostáva pod kontrolu celé územie a strategické objekty Krymu. Ukrajinská vláda obvinila svojho veľkého suseda z vyhlásenia vojny a sama zmobilizovala svoje vojská.

Podpora Ukrajine

„Sme jednotní v podpore ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti. Podporujeme právo Ukrajincov vybrať si svoju budúcnosť,“ vyhlásili predstavitelia mocností. Zaviazali sa podporovať Ukrajinu v jej úsilí o obnovenie jednoty, stability, politického a ekonomického zdravia krajiny. „Za týmto účelom podporujeme spoluprácu Ukrajiny s Medzinárodným menovým fondom a realizáciu nevyhnutných reforiem,“ cituje vyhlásenie ukrajinský server focus.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Putin sa háji

Ako informuje server britskej televízie BBC, podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina majú Rusi právo ochraňovať záujmy rusky hovoriacej komunity na juhoukrajinskom Kryme.

K odsudzujúcemu stanovisku sa pripojili aj predsedovia Európskej rady a Európskej komisie. Summit v Rusku, ktoré je od 90. rokov ôsmym členom neformálneho bloku, sa mal konať v júli v meste Soči. Ani ministri zahraničia krajín Európskej Únie nezaháľajú. Mali by sa stretnúť v Bruseli, aby prerokovali momentálnu krízovú situáciu na Ukrajine.

Najdramatickejšia kríza od studenej vojny

Ministri zahraničia 28 členských krajín Európskej únie pracujú v Bruseli v pondelok na spoločnej reakcii na vojenskú inváziu Moskvy na ukrajinský polostrov Krym, ktorej súčasťou by mohli byť aj ekonomické sankcie. Ministri rokujú na mimoriadnom stretnutí v Bruseli o udalostiach, ktoré nemecký šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier nazval „najdramatickejšou krízou v Európe“ od konca studenej vojny.

Írsky minister zahraničia Eamon Gilmore povedal, že jednou z vecí, o ktorých sa bude zrejme diskutovať, sú aj sankcie. Viacerí ministri však zdôraznili, že stretnutie by sa malo koncentrovať na diplomaciu a priamy dialóg medzi Ruskom a novým vedením Ukrajiny s cieľom zmierniť eskaláciu napätia. Španielsky minister José Manuel García-Margallo uviedol, že sa uvažuje aj o zvolaní mimoriadneho summitu EÚ na štvrtok.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices