Z recesie sa vlani vymanilo 9 krajín únie. Ďalších šesť však s ňou stále bojuje

Slovenská ekonomika v poslednom štvrťroku 2013 šliapla na plyn a medziročne zaznamenala nárast o 1,5 % [podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR]. Podľa sezónne očistených dát zverejnených Eurostatom vzrástlo slovenské HDP o 1,3 %. Keďže prvé tri štvrtiny minulého roka boli v podaní slovenskej ekonomiky slabšie, za celý rok 2013 zaznamenal slovenský HDP medziročný rast o 0,9 %, čím za rastom z roku 2012 [na úrovni 1,8 %] výrazne zaostal.

Pre väčšinu krajín EÚ vrátane Slovenska vlani platilo, že vývoj ich ekonomík sa postupne z kvartálu na kvartál zlepšoval a najlepšie výsledky priniesol posledný štvrťrok. Vďaka tomu sa viacerým krajinám únie podarilo vlani vymaniť z recesie. Zaužívaná ekonomická poučka pritom hovorí, že krajina sa nachádza v recesii vtedy, ak dôjde k medziročnému poklesu jej HDP minimálne v dvoch kvartáloch po sebe.

„Zatiaľ čo na konci roka 2012 sa s recesiou borilo 15 krajín únie, v priebehu vlaňajška sa až deviatim z nich podarilo nad recesiou zvíťaziť,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Medzi týchto úspešných bojovníkov sa zaradili jednak silné ekonomiky ako Francúzsko, Belgicko, Holandsko či Dánsko, ale aj niektoré z krízou najviac zasiahnutých krajín ako Portugalsko, Španielsko a Írsko. Aj naši susedia z Maďarska a Českej republiky sa vlani mohli tešiť z víťazstva nad recesiou a z rastúcej výkonnosti svojho hospodárstva. V neposlednom rade sa vzhľadom na pozitívnejší ekonomický vývoj viacerých krajín vymanili z pazúrov hospodárskej recesie aj eurozóna a Európska únia ako celok.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Nie všetky krajiny únie sú však už z najhoršieho vonku. S recesiou aj naďalej bojuje šesť európskych ekonomík. Ide predovšetkým o krajiny, ktoré boli najsilnejšie zasiahnuté hospodárskou a dlhovou krízou a následným prepadom výkonnosti svojich ekonomík. Na tomto zozname teda nájdeme Grécko, Cyprus či Taliansko. Túto trojicu krajín dopĺňa Fínsko a predpokladáme, že aj Chorvátsko a Slovinsko, ktoré však zatiaľ neposkytli Eurostatu údaje o vývoji HDP za 4. kvartál 2013.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices