miro hajnoš
Konferencia v Londýne. PHOTO: redakcia.

Členstvo Slovenska v EÚ víta 68% Slovákov

miro hajnoš
Konferencia v Londýne. PHOTO: redakcia.

Londýn – V jednej z najprestížnejších univerzít vo Veľkej Británii, King´s College sa uskutočnila konferencia s názvom „Do akej miery reprezentuje účasť vo voľbách relatívny úspech projektu EÚ v krajinách strednej a východnej Európy?“

68% Slovákov je spokojných s členstvom SR v EÚ. Paradoxne však nastala situácia, kde dve tretiny populácie podporujú európsku cestu Slovenska, zároveň je však účasť vo voľbách jedna z najnižších, čo sa členských krajín EÚ týka. Situácia je o to problematickejšia, že práve Európsky parlament zohráva zásadnú rolu v určovaní smeru, ktorým sa EÚ a jej členské štáty majú poberať,“ podčiarkol veľvyslanec Slovenskej republiky v Londýne, Miroslav Wlachovský.

Veľvyslanec zároveň poukázal na nebezpečenstvo vo forme extrémne orientovaných politických skupín, ktorých potenciálna šanca presadzovať svoj program v Európskom parlamente sa práve vďaka nízkej volebnej účasti značne zvyšuje.

Tento názor s ním zdieľa aj veľvyslanec Českej republiky, Michael Žantovský, podľa ktorého  Europarlament zohráva strategickú úlohu. S ľútosťou však poukázal na problém nízkej atraktívnosti Európskych štruktúr a organizácií pre súčasnú mládež.

Mládež často nevidí, respektíve prehliada prínosy EÚ pre každodenný život bežného obyvateľa Slovenska. Jednu z možných príčin nízkej účasti vo voľbách je nestabilná politická scéna na Slovensku, ktorá priam „odhovára“ mladých, ako aj elektorát vo všeobecnosti, od sledovania európskej politiky. Problémom je taktiež nedostatok mladých kandidátov do Európskeho parlamentu s víziou Európy budúcnosti,“ hovorí Miroslav Hajnoš, generálny sekretár Európskej demokratickej strany na Slovensku a čestný predseda organizácie Európsky dialóg.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Michael Roberts, bývalý veľvyslanec Veľkej Británie na Slovensku: Slovenskí politici by mali nabádať svojich občanov k väčšej aktívnosti vo voľbách, keďže Európsky parlament je nástrojom, ktorý rozhoduje o strategických víziách pre budúcnosť EÚ, a zároveň o tom, v akej krajine budú Slováci žiť.

Cieľom tejto konferencie organizovanej pod záštitou KCL Českej a Slovenskej Komunity, bola analýza a bilancovanie úspechov a zlyhaní projektu EÚ najmä v krajinách strednej a východnej Európy, a ich súvis s volebnou účasťou vo voľbách do Európskeho parlamentu.

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices