Ministri Ukrajiny a Ruska začali jednať o kríze

Kyjev
Protesty v Kyjeve, Ukrajina. PHOTO: Flickr.

Ministri Ukrajiny a Ruska začali jednať o kríze. Do hlavného mesta medzičasom dorazil americký šéf diplomacie John Kerry, ktorý vyjadril podporu prechodnej vláde. Prisľúbil finančnú pomoc a vyslanie expertov. Kyjev oficiálne požiadal ruskú stranu o vydanie zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča.

Debata na ministerskej úrovni

Ukrajinská a ruská vláda dnes zahájili konzultácie o kríze na Ukrajine, oznámil to dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Správu priniesol britský denník The Daily Telegraph.

Neutíchajúce rozbroje v Odese

Najväčšie napätie dnes vládne v čiernomorskej Odese, kde sa dav proruských radikálov vyhráža úradu miestneho guvernéra. Vodca organizácie Ľudová alternatíva oblasti pohrozil, že pokiaľ guvernér nepristúpi na podmienky vzbúrencov, budú „hovoriť iným jazykom“.

Kerry si uctil pamiatku tragicky zosnulých

Šéf americkej diplomacie John Kerry v Kyjeve na námestí Nezávislosti položil kvety a zapálil sviečku. Uctil si tak pamiatku ľudí, ktorí zahynuli počas ukrajinskej krízy.

Podobné stanovisko s Čínou

Ruský prezident Vladimír Putin rozoberal situáciu na Ukrajine s čínskou hlavou štátu Xi Jinpingom. Podľa Kremľa sú názory oboch krajín na krízu veľmi blízke, píše agentúra Reuters.

Rusko pohoršené výrokmi zástupcu Ukrajiny v OSN

Ruská federácia je pobúrená výrokmi ukrajinského zástupcu OSN Jurija Sergejeva, ktorý povedal, „že obvinenia vynesené Sovietskym zväzom voči ukrajinským nacionalistom počas Norimberských procesov boli vykonštruované,“ cituje spravodajský portál Russia Today.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

NATO bude rokovať s Ruskom

Severoatlantická aliancia (NATO) sa dohodla s Ruskom na spoločnej schôdzke, na ktorej prediskutuje ukrajinskú krízu. Stretnutie prebehne v stredu v Bruseli. Moskva so svojou účasťou súhlasila v utorok v čase, keď veľvyslanci pri NATO diskutovali o svojom ďalšom postupe.

Ruskí vojaci opúšťajú kerčský terminál

Žoldnieri údajne opúšťajú kerčský trajektový terminál, ktorí obsadili v pondelok. Z mesta vraj odchádza ruská vojenská technika a nákladné automobily obsadené ruskými vojakmi. „Vojaci majú na tvárach úsmev, nálada je dobrá, ale už toho majú dosť,“ uviedol reportér stanice Kerč FM.

 Zmena Krymskej ústavy

Poslanci ukrajinského parlamentu sa stretli s poslancami krymského parlamentu a odhlasovali vznik medziparlamentnej pracovnej skupiny, ktorá by sa mala zaoberať zmenou krymskej ústavy, informoval spravodajský server Lenta.ru.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices