Na Kryme sa strieľalo, ruskí vojaci opúšťajú kerčský prístav

Ukrajina
PHOTO: Flickr.

BEĽBEK – Krym zažil doteraz najvážnejší incident od začiatku obsadzovania polostrova. Strieľalo sa pred ukrajinskou leteckou základňou Beľbek. Neozbrojení ukrajinskí vojaci sa chceli vrátiť na základňu, nekompromisní ozbrojenci im ale paľbou do vzduchu prístup znemožnili.

Kyjev žiada okamžité vydanie Janukovyča

V prípade, že sa Viktor Janukovyč skutočne nachádza v Rusku, Ukrajina žiada o jeho bezodkladné vydanie. Podľa britského denníka The Daily Telegraph to dnes oznámila ukrajinská prokuratúra. Na zvrhnutého prezidenta bol vydaný medzinárodný zatykač.

Ruské jednotky sa dobýjajú na leteckú základňu

Ruskí vojaci vtrhli do areálu vojenskej základne pri Jevpatoriji na západe Krymu. Hovorca ukrajinskej jednotky potvrdil, že „zhruba 150 ruských vojakov rozdrvilo obranu a obsadilo územie držané ukrajinskou armádou,“ informovala agentúra Interfax.

Na plynovú krízu sme pripravení

Slovensko je pripravené na odstavenie dodávok plynu a ropy z Ruska. Viac ako štyri mesiace bez týchto surovín by však našej ekonomike mohli spôsobiť vážne problémy. Bezpečnostná rada štátu, ktorá sa stretla už druhý raz v priebehu dvoch týždňov, preto vyzvala na ostražitosť.

Ministerskí predsedovia V4 v šoku

Predsedovia vlád V4 odsúdili akcie ohrozujúce suverenitu a teritoriálnu integritu Ukrajiny. Zároveň vyzvali Rusko k rešpektovaniu medzinárodného práva a záväzkov. Ministerskí predsedovia Slovenska, Česka, Maďarska a Ruska sú podľa spoločného prehlásenia šokovaní vojenskou intervenciou.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Medvedev vyzýva: Vráťte Janukovyča do úradu

Ruský premiér Dmitrij Medvedev vyzval ukrajinských lídrov, aby rešpektovali autoritu prezidenta Viktora Janukovyča a držali sa dohody, ktorú uzavrel s opozíciou predminulý týždeň. V opačnom prípade podľa predsedu ruskej vlády naďalej hrozí nestabilita a násilnosti, píše britský The Guardian.

Neutíchajúce rozbroje v Odese

Najväčšie napätie dnes vládne v čiernomorskej Odese, kde sa dav proruských radikálov vyhráža úradu miestneho guvernéra. Vodca organizácie Ľudová alternatíva oblasti pohrozil, že pokiaľ guvernér nepristúpi na podmienky vzbúrencov, budú „hovoriť iným jazykom“.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices