Na Ukrajine ide o prevrat, vyhlásil v prejave Putin

putin
Vladimír Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Prezident Vladimír Putin nariadil vojakom na západe Ruska návrat na základňu. Moskva tvrdí, že cvičenie v blízkosti hraníc s Ukrajinou nijako nesúvisí so situáciou v Kyjeve. Šéf Kremľa prehovorí k národu.

Krym neobsadila ruská armáda, ale miesta domobrana

„Ozbrojené skupiny, ktoré prevzali moc na Kryme, sú miestne jednotky domobrany a nie ruskí vojaci,“ tvrdí ruský prezident na tlačovej konferencii. Putin tiež povedal, že nechce Krym pripojiť k Rusku, ale myslí si, že tamojší obyvatelia by mali mať právo na sebaurčenie.

Putin: Na Ukrajine došlo k prevratu

Ruský prezident počas tlačovej konferencie vyjadril názor, že na Ukrajine prebehol protivládny prevrat. Jediným legitímnym prezidentom je podľa neho Viktor Janukovyč. Potrebu použiť vojenskú silu zatiaľ nevidí, učinil by tak jedine v prípade, ak by o ňu požiadal samotný prezident.

Na Kryme padli prvé varovné výstrely

Podľa spravodaja denníka Kyiv Post sú neozbrojení ukrajinskí vojaci pripravení pochodovať proti Rusom, ktorí obsadili leteckú základňu v Beľbeku a prevziať ju späť. Ruskí vojaci na rozdiel od ukrajinských majú automatické zbrane.

Správa o Janukovyčovej smrti sa nepotvrdila

V noci informoval aktivista Euromajdanu Michail Lebeď na sociálnej sieti o smrti exprezidenta. „Zomrel Janukovyč. Práve mi to po telefóne oznámil priateľ z rostovského kardiologického strediska. Priviezli ho tam okolo jedenástej večer, mal srdcový záchvat a o hodinu na to zomrel,“ napísal.

Gazprom prestane Ukrajine predávať plyn so zľavou

Premiér Krymskej autonómnej republiky Andrej Aksenov na tlačovej konferencii vyhlásil, že Krym bude mať svojho vlastného ministra obrany. Zároveň šéf Gazpromu Alexej Miller povedal, že spoločnosť prestane od apríla Ukrajine dodávať zemný plyn so zľavou, informuje MailOnline.com.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Kyjev ratifikoval dohodu o pôžičke 610 miliónov eur

Ukrajinský parlament dnes ratifikoval dohodu s Európskou úniou o poskytnutí pôžičky vo výške 610 miliónov eur. Kredit bol dohodnutý počas prípravy zmluvy o pridružení Ukrajiny k EÚ. Zároveň dnes začala o finančnej pomoci jednať Medzinárodný menový fond, informuje agentúra Reuters.

Ukrajinský parlament nalieha na stiahnutie vojsk

Podľa predsedu parlamentu a úradujúceho ukrajinského prezidenta Aleksandra Turčynova sa musia ruské vojská vrátiť na svoje pôvodné pozície. Turčynov vyzval Rusko, aby sa „prestalo miešať do vnútorných záležitostí Ukrajiny,“ cituje premiéra agentúra UNN.

Ultimátum kapitulácie Ukrajiny vypršalo

Ukrajinské vojenské jednotky na Kryme nereagovali na ultimátum, ktoré v pondelok adresovalo ukrajinským vojakom veliteľstvo ruských vojsk na okupovanom polostrove. Ultimátum, ku ktorému sa Moskva oficiálne nehlási, malo vypršať dnes ráno, informuje spravodajský portál RT.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices