Oficiálna žiadosť Ukrajiny: Vydajte nám Janukovyča

Janukovič
Viktor Janukovič, zosadený ukrajinský prezident.
PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruský prezident Vladimír Putin sa po dlhej odmlke vyjadril k aktuálnej ukrajinskej kríze a úlohe, akú v nej zohráva Rusko. To, čo sa deje na Ukrajine, považuje štátny prevrat. Moskva podľa šéfa Kremľa postupuje legitímne a Rusov žijúcich na Ukrajine ochráni. Použitie vojska bude krajnou možnosťou.

Oficiálna žiadosť Ukrajiny: Vydajte nám Janukovyča

Ukrajina oficiálne požiadala ruskú justíciu o vydanie zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý sa podľa médií zdržiava v ruskom Rostove. Novinárom v Kyjeve to dnes oznámil šéf ukrajinskej kontrarozviedky SBU Valentyn Nalyvajčenko.

Turecko oznámilo prelet ruskej stíhačky

Britská televízna stanica BBC uviedla, že Turecko v pondelok vyslalo svoje stíhačky do vzduchu. Pozdĺž pobrežia Čierneho mora prelietal ruský stroj. Zostal však v medzinárodnom priestore.

Fámy o Janukovyčovej smrti naďalej aktuálne

Od rána sa objavujú zvesti o tom, že zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč zomrel v Rostove na infarkt. Zástupca riaditeľa agentúry ITAR-TASS Michail Gusman túto informáciu poprel. „Nedokážem si predstaviť, kto má za potreby šíriť takéto fámy,“ reagoval pohoršene.

Ukrajinský parlament postihol kybernetický útok

„Potvrdzujem, že už druhý deň prebieha útok na mobilné telefóny členov ukrajinského parlamentu,“ konštatoval šéf bezpečnostnej služby Valentyn Nalivajčenko.

Moderátorka sa v priamom prenose zastala Ukrajiny

Moderátorka anglického vysielania televízie Russia Today Abby Martinová v živom vysielaní vyjadrila svoj osobný postoj ku kríze na Ukrajine. „To, čo urobilo Rusko, je zlé.“ Rozhorčená moderátorka sa obhájila vlastnou nezávislosťou. Video sa objavilo na kanáli YouTube.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Do Kyjeva dorazil šéf americkej diplomacie

Do Kyjeva priletel americký minister zahraničných vecí John Kerry. Biely dom oznámil, že poskytne Ukrajine ekonomický balíček v hodnote jednej miliardy dolárov. Uviedla to agentúra AP.

Putinove výroky z prejavu

Udalosti v Kyjeve sú protiústavným revolučným prevratom. Viktor Janukovyč je legitímny prezident, ale bez politickej budúcnosti. Ruské jednotky na Kryme nezasiahli, išlo o miestnu domobranu. Rusko nestojí o pripojení Krymu. Ruský zásah je v súlade s medzinárodným právom.

Janukovyča by na Ukrajine zavraždili, vyhlásil Putin

„Povedal som prezidentovi Janukovyčovi, že nemá žiadnu politickú budúcnosť. Ak by sme mu nepomohli, zavraždili by ho,“ myslí si ruský prezident Vladimír Putin.

Krym neobsadila ruská armáda, ale miestna domobrana

„Ozbrojené skupiny, ktoré prevzali moc na Kryme, sú miestne jednotky domobrany a nie ruskí vojaci,“ tvrdí ruský prezident na tlačovej konferencii. Putin tiež povedal, že nechce Krym pripojiť k Rusku, ale myslí si, že tamojší obyvatelia by mali mať právo na sebaurčenie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices