Prvýkrát od rozpadu Juhoslávie hrozí na európskom kontinente vojna, tvrdí europoslanec Kukan

Kyjev
Protesty na Ukrajine, Kyjev. PHOTO: Flickr.

Poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan (SDKÚ-DS, EĽS) je hlboko znepokojený posledným vývojom na Ukrajine. Prvýkrát od rozpadu Juhoslávie hrozí na európskom kontinente vojna. Mali by sme využiť všetky dostupné politické a diplomatické prostriedky, aby sme jej zabránili,“ povedal Kukan, ktorý je v Parlamente členom zahraničného výboru.

Základným predpokladom riešenia ukrajinskej krízy je podľa Kukana dodržiavanie medzinárodných záväzkov. „Budapeštianske memorandum z roku 1994 zaväzuje k rešpektovaniu územnej integrity Ukrajiny. Dôležité je nielen pre Ukrajinu, ale pre celý systém bezpečnosti v regióne.“

Poslanec sa vyslovil za politické riešenie ukrajinskej krízy. Od Európskej únie očakáva, že sa v ukrajinskej kríze zhostí role mediátora. Výbor Európskeho parlamentu pre zahraničné veci sa situáciou na Ukrajine a vo východnom susedstve intenzívne zaoberá.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Minulý týždeň Parlament odhlasoval k Ukrajine uznesenie, v ktorom vyzýva na finančnú pomoc Ukrajine, volá po rešpektovaní práv menšín a vyslovuje sa za spravodlivé a slobodné voľby v máji. Rezolúcia zdôrazňuje pripravenosť Únie na podpis obchodnej a asociačnej dohody s Kyjevom a tieto dohody nepovažuje za konečný cieľ spolupráce.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices