Chceme brániť Ukrajinu! Armáda zažíva nápor brancov

vojaci
Ukrajinskí vojaci. PHOTO: Flickr.

KYJEV – V prípade vojny sú mladí Ukrajinci pripravení chopiť sa zbraní. Dobrovoľníkov je toľko, že náborové centrá dočasne príjem nováčikov pozastavili. Nie je známe, koľko záložníkov doposiaľ armáda do služby povolala. Ide o prísne tajnú informáciu.

Do krymskej krízy vstupujú Spojené štáty a Británia

John Kerry, William Hague a Sergej Lavrov – ministri zahraničných vecí USA, Veľkej Británie a Ruska – sa zhodli na tom, že by mali byť na Krym a východnú Ukrajinu okamžite vyslaní medzinárodní pozorovatelia.

Americká vojenská loď prepláva úžinou Bospor

Turecko dalo na nasledujúce dva dni povolenie americkej vojenskej lodi preplávať Bospor. Informuje o tom server Hurrivet Daily News. Bližšie informácie o americkej lodi neuvádza.

Budúcnosť Ukrajiny je v stávke

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Dešcicja v Paríži na jednaní ministrov povedal, že budúcnosť regiónu je v stávke. Sme na ceste k dôležitým rozhodnutiam, na ktorých závisí budúcnosť Ukrajiny a možno i celého regiónu, vyhlásil Dešcicja.

Aktivisti prerazili zátarasy, vnikli do úradu

Dve tisícky proruských aktivistov vo východoukrajinskom Donecku prerazili policajné zábrany a vnikli do budovy miestneho úradu. Informoval o tom britský server BBC s odvolaním na agentúru Interfax.

Na Krym posielame dvoch vojakov

Slovensko sa zúčastní na práci medzinárodnej inšpekčnej skupiny Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajinu, kam posielame dvoch príslušníkov Ozbrojených síl SR. O misiu požiadala Ukrajina v pondelok diplomatickou nótou.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Šéfov diplomacie odpočúvali

Rozhovor medzi ministerkou zahraničných vecí Európskej únie Catherine Ashtonovou a ministrom zahraničných vecí Estónska Urmasom Paetom zverejnil kanál YouTube.

Prominenti, ktorým únia zmrazí majetok

Mená 18 ukrajinských prominentov, ktorým sa Európska únia chystá zmraziť majetok, budú zverejnené vo štvrtok. Podľa agentúry Reuters by sa medzi nimi mal objaviť aj Viktor Janukovyč.

Zatykač na lídra Pravého sektora

Ruská prokuratúra vydala v stredu medzinárodný zatykač na ukrajinského nacionalistu a lídra krajne pravicového Pravého sektora Dmitrija Jaroša. Urobila tak na základe jeho víkendovej verejnej výzvy na uskutočnenie teroristických útokov na ruskom území.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices