Európsky parlament
Európsky parlament, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Mimoriadny summit o Ukrajine v Bruseli! Už zajtra

Európsky parlament
Európsky parlament, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Vo štvrtok sa v Bruseli koná mimoriadny Európsky summit o Ukrajine. Lídri na ňom budú hovoriť o ďalšom postupe Európskej únie v čase, keď sa stupňuje napätie na Kryme a Rusko odmieta vyjednávať.

Teším sa aktívnemu prístupu viacerých európskych krajín v zmierňovaní napätia medzi Kyjevom a Moskvou,“ povedal pred štvrtkovou Európskou radou europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS, EĽS).

Mali by na ňom vystúpiť ukrajinskí politici vrátane premiéra Arzenija Jaceňuka a šéfa UDARu Vitalija Klička.

Podľa Kukana je teraz najdôležitejšia deeskalácia napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Chcel by som vyzdvihnúť Jaceňukovu vládu, ktorá po „mladických“ chybách zaujala rozumný postoj. Ponúkla väčší podiel na vládnutí regionálnym administratívam. To je dôležité, ak sa majú všetci občania Ukrajiny cítiť ako doma,“ zdôraznil Kukan, ktorý je členom zahraničného výboru europarlamentu.

Do vznikajúcej mediačnej misie OBSE sú zapojení aj Slováci. Slovensko tak koordinuje svoje postoje v rámci Vyšehradskej skupiny. To však nestačí. Kým náš sused čelí okupácii, náš hlas nie je počuť. Nepomáha ani vyhlásenie prezidenta, že mame čakať na to, čo povie EÚ a NATO. Už desať rokov sme členom týchto organizácií. To my sme EÚ a NATO! hovorí europoslanec Kukan.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Europoslanec pripomenul, že Európska rada rozhoduje jednomyseľne a Slovensko bude mať príležitosť navrhnúť vlastné riešenia.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices