Obama tlačí na Putina, stiahnite vojakov

obama
PHOTO: Flickr.

WASHINGTON – Biely dom chce po dohode s európskymi spojencami ponúknuť Vladimírovi Putinovi východisko z ukrajinskej krízy. Podľa zdroja agentúry Reuters si spojené štáty prajú, aby ruské jednotky na Kryme nahradili medzinárodní pozorovatelia. Momentálne sa čaká na jednanie ministrov zahraničia oboch krajín.

Rusi úspešne otestovali raketu

Ruská federácia v čase ukrajinskej krízy otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu RS-12M Topol. Rusko na svoje plány upozornilo ešte predtým, než prakticky obsadilo Krym. Spojené štáty označili akciu za rutinu.

Obama odmieta ísť do Soči

Šéf Bieleho domu Barack Obama sa neplánuje zúčastniť júnového summitu skupiny G8 v Soči, pokiaľ sa nezmení ruská politika voči ukrajinskej kríze. Americký prezident jednal s ruským protejškom Vladimírom Putinom i s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

O odtrhnutí Krymu rozhodne referendum

Referendum, ktoré sa bude konať koncom mesiaca, podľa premiéra krymskej vlády Sergeja Aksjonova rozhodne o tom, či sa Krym odtrhne od Ukrajiny, alebo zostane jej súčasťou. Predseda vlády tak odmietol jednanie s novým ukrajinským režimom o autonómii ostrova.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Do Kyjeva mieri šéfka diplomacie EÚ

Do búrlivého vývoja na Ukrajine, kde ruskí vojaci naďalej okupujú Krym, zasiahne v stredu diplomacia Európskej únie. V Kyjeve očakávajú ministerku zahraničných vecí Catherine Ashtonovú, informáciu priniesol spravodajský server Hlas Ruska.

Tymošenková podstúpi operáciu

Bývalú ukrajinskú premiérku Juliu Tymošenkovú čaká v nasledujúcich dňoch operácia. Po tom, čo súperku zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča minulý mesiac prepustili na slobodu z charkovského väzenia, sa sťažovala na neznesiteľné bolesti, píše server tymoshenko.ua.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices