V EÚ je viac ako 11 miliónov prázdnych bytových jednotiek, ktoré vznikli počas eurobubliny

byt
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Britský The Guardian priniesol správu, že v EÚ je viac ako 11 miliónov prázdnych bytových jednotiek, ktoré vznikli počas euro-bubliny z prvej dekády tohto tisícročia. Najviac (3,4 milióna plus pol milióna rozostavaných a opustených) je ich v Španielsku, po prepočte na hlavu však víťazí pred Španielskom Írsko a Portugalsko zaostáva len o chlp. Viaceré tieto projekty sa už (najmä v Írsku) začali búrať. Ich hodnota je totiž niekedy až záporná, pretože zaberajú pozemok, na ktorom stoja. No mnohí vlastníci ešte váhajú. Sú nimi totiž často banky, ktoré by si odpísaním týchto projektov museli priznať nemalé straty.

Španielska vláda ohlásila zvýšenie nezdaniteľného minima na 12 000 EUR

Španielsko okrem vetchého bankového systému zápasí aj s obrovskou nezamestnanosťou. Vláda premiéra Rajoya sa po doterajších neúspechoch začína čoraz viac prikláňať k politike daňových škrtov. Najnovšie ohlásila zvýšenie nezdaniteľného minima na 12 000 eur (na Slovensku je necelých 4 000 eur) a zjednotenie odvodov na fixných 100 eur mesačne na prvé dva roky pre novoprijatých zamestnancov.

Pokračovali aj nekonečné naťahovačky s Gréckom. Najnovší problém sú nezhody Trojky a Grécka ohľadom potreby rekapitalizácie gréckych bánk. Kým domáci tvrdia, že šesť miliárd bude stačiť, Trojka to vidí skôr na trojnásobok tejto sumy. Ale v niečom sa zhoda už našla, tak ako vždy. Nemecký minister financií Wolfgang Schaeuble prvýkrát oficiálne pripustil, že ak bude Grécko potrebovať „ďalšiu, limitovanú pomoc, sme pripravení ju poskytnúť.“ Vraj to ale nesmie byť odpustenie časti dlhu. To je však len hra so slovíčkami – aj predĺženie splatnosti či ďalšie zníženie úrokov v skutočnosti znamená odpustenie časti dlhu. Ale niet sa čo diviť, akékoľvek zmienky o ďalšom odpúšťaní dlhu sú chvíľu pred eurovoľbami mimoriadne nepríjemné. Nemecká euroskeptická strana AfD sa tento týždeň potešila, pretože nemecký súd zrušil 3% kvórum na zvolenie do europarlamentu.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices