Za strelcami na Majdane stojí opozícia, šokuje minister

Kyjev
Protesty na Ukrajine, Kyjev. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Paer a šéfka diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonová spolu telefonovali o tom, že ostreľovačov, ktorí zabíjali na kyjevskom námestí Nezávislosti, zrejme najala opozícia. Nahrávka bola zverejnená na internete a jej pravosť potvrdilo estónske ministerstvo zahraničia.

Nočné jednanie diplomatov v Paríži

Jednanie v Paríži sa podľa západných diplomatov môže pretiahnuť až do hlbokej noci. Spojené štáty a Rusko nenachádzajú spoločnú reč v sporných otázkach týkajúcich sa Ukrajiny. Zaoberajú sa predovšetkým problematikou stiahnutia ruských vojakov z Krymu.

Uniesli vysokého úradníka, je v poriadku

Ukrajinská pohraničná stráž potvrdila serveru BBC, že vysoký úradník Mikhail Koval bol unesený. Zhruba 40 útočníkov oblečených v cyklistických úboroch, strčilo Kovala do džípa. Úradník telefonoval pohraničnej stráži. Je v poriadku, informovala BBC s odvolaním na agentúru Interfax.

Moderátorka, ktorá kritizovala ruskú okupáciu

Otvorené vystúpenie moderátorky v ruskej štátnej televíznej stanici neostalo bez odozvy. Abby Martinovú, ktorá počas priameho prenosu odsúdila ruskú okupáciu Krymu, posiela televízia priamo na ukrajinský polostrov. Podľa stanice vraj lepšie pochopí situáciu v mieste diania.

Na Krym posielame dvoch vojakov

Slovensko sa zúčastní na práci medzinárodnej inšpekčnej skupiny Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajinu, kam posielame dvoch príslušníkov Ozbrojených síl SR. O misiu požiadala Ukrajina v pondelok diplomatickou nótou.

Armáda zažíva nápor brancov

V prípade vojny sú mladí Ukrajinci pripravení chopiť sa zbraní. Dobrovoľníkov je toľko, že náborové centrá dočasne príjem nováčikov pozastavili. Nie je známe, koľko záložníkov doposiaľ armáda do služby povolala. Ide o prísne tajnú informáciu.

Zvláštny splnomocnenec OSN zadržaný na Kryme

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Podľa agentúry Interfax bol na Kryme zadržaný zvláštny zástupca generálneho tajomníka OSN Robert Serry. Momentálne je však v bezpečí na hoteli. Ozbrojenci ho neuniesli, ale vyhrážali sa mu. Informáciu potvrdil zástupca generálneho tajomníka Jan Elliason.

Do krymskej krízy vstupujú Spojené štáty a Británia

John Kerry, William Hague a Sergej Lavrov – ministri zahraničných vecí USA, Veľkej Británie a Ruska – sa zhodli na tom, že by mali byť na Krym a východnú Ukrajinu okamžite vyslaní medzinárodní pozorovatelia.

Americká vojenská loď prepláva úžinou Bospor

Turecko dalo na nasledujúce dva dni povolenie americkej vojenskej lodi preplávať Bospor. Informuje o tom server Hurrivet Daily News. Bližšie informácie o americkej lodi neuvádza.

Budúcnosť Ukrajiny je v stávke

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Dešcicja v Paríži na jednaní ministrov povedal, že budúcnosť regiónu je v stávke. Sme na ceste k dôležitým rozhodnutiam, na ktorých závisí budúcnosť Ukrajiny a možno i celého regiónu, vyhlásil Dešcicja.

Aktivisti prerazili zátarasy, vnikli do úradu

Dve tisícky proruských aktivistov vo východoukrajinskom Donecku prerazili policajné zábrany a vnikli do budovy miestneho úradu. Informoval o tom britský server BBC s odvolaním na agentúru Interfax.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices