José Manuel Barroso
José Manuel Barroso, súšasný predseda Európskej komisie. PHOTO: Credit © European Union, 2014

Kongres Európskej ľudovej strany v Dubline určí kandidáta na predsedu Európskej komisie

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso, súšasný predseda Európskej komisie.
PHOTO: Credit © European Union, 2014

Na dnešnom a zajtrajšom kongrese EPP v Írskom Dubline, pred tohtoročnými európskymi voľbami, si bude strana voliť kandidáta na predsedu Európskej komisie ako aj diskutovať a schvaľovať svoj volebný program.

Na kongrese sa zúčastní viac ako 2000 účastníkov z 39 krajín. Medzi nimi aj 12 európskych lídrov patriacich do EPP, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, poľského premiéra Donalda Tuska, španielskeho premiéra Mariana Rajoya a iných. S príhovormi vystúpia aj súčasný predseda Európskej komisie José Manuel Barosso a predseda Európskej rady Herman van Rompuy.

V primárkach za kandidáta EPP na predsedu Európskej komisie si delegáti vyberú z troch kandidátov, ktorými sú bývalý premiér Luxemburska Jean Claude Juncker , bývalý premiér Lotyšska Valdis Dombrovskis a eurokomisár a francúzsky politik Michel Barnier.

„Je dôležité, aby EPP išlo do eurovolieb s jasnou predstavou akým smerom by sa mala uberať Európska únia. Tiež je nutné, aby sme postavili silného kandidáta na predsedu Európskej komisie, ktorý bude viesť všetky strany v rodine EPP do týchto eurovolieb. Strana Most-Híd má pripravených silných kandidátov, ktorých schváli na Republikovej rade v sobotu 8.3.,“ povedal predseda Most-Híd Béla Bugár.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Európska ľudová strana je najsilnejšou európskou politickou stranou, jej členmi je viac ako 70 strán zo 40 štátov Európy. Spája strany kresťanských demokratov, konzervatívcov a ďalšie hlavné politické prúdy stredu a pravicového stredu. Zo Slovenska sú jej členmi okrem Most-Híd aj KDH, SDKÚ-DS a SMK.

„Je to vynikajúca príležitosť na neformálne diskusie a stretnutia s európskymi lídrami. Na týchto stretnutiach sa často dohodne viac ako na formálnych summitoch,“ povedal pred otvorením kongresu poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan. Ten sa ho zúčastní za SDKÚ-DS a za frakciu EĽS v europarlamente.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices