Krym sa stal súčasťou Ruskej federácie

putin
Vladimir Putin, ruský prezidnt. PHOTO: Ilustračné Flickr.

SIMFEROPOL – Krymský parlament dnes prijal zásadné rozhodnutie o členstve Krymskej autonómnej republiky v Ruskej federácii. S odvolaním na prehlásenie miestopredsedu krymskej autonómnej vlády Rustama Temirgalijeva to oznámila ruská agentúra ITAR-TASS. Medzitým dnes ruská armáda zahájila doposiaľ najväčšie cvičenie vojska protiraketovej obrany západného druhu.

Summit v Bruseli rozhoduje o osude Ukrajiny

Európska únia vyhovela žiadosti nového vedenia Ukrajiny a vo štvrtok zmrazila majetok exprezidenta Janukovyča, jeho synov a bývalých politikov jeho režimu. Na summite v Bruseli Európska únia rozhodne, ako sa postaví k okupácii Krymu. Správu priniesol britský The Guardian.

Putin má na tanieri memento nacizmu

Na Vladimíra Putina sa vrhá ďalší tieň porovnania s neblahou históriou Nemecka. Vo vojne, ktorú rozpútal Adolf Hitler, zahynulo v Sovietskom zväze 27 miliónov ľudí. Exšéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová prirovnala ruského prezidenta k nacistickému vodcovi.

Európa zmrazila Janukovyčove účty

Európska únia zmrazila majetok ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča a ďalších 17-ich bývalých popredných predstaviteľov Ukrajiny. Brusel zverejnil mená všetkých osôb, proti ktorým uplatnil finančné sankcie.

Referendum na Kryme sa uskutoční už 16. marca

Podľa Russia Today sa má referendum o krymskom statuse v rámci Ukrajiny konať už 16. marca. Najvyššia rada Krymu pritom ako deň konania referenda pôvodne určila na 30. marec.

Jednanie ministrov nemá jasný výsledok

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Americký minister zahraničných vecí John Kerry na stretnutí s ruským šéfom diplomacie Sergejom Lavrovom v Paríži vyzval k priamym rusko-ukrajinským rozhovorom. Lavrov sa s Kerrym zhodol na tom, že je nutné pomôcť Ukrajincom, na ničom konkrétnom sa však strany nedohodli.

Keď rinčia zbrane

Svjatoslav Vakarčuk je ukrajinský spevák mimoriadne populárny aj v Rusku. Plynule prechádza z ukrajinčiny do ruštiny, ale tam ho teraz ruskí politici nechcú. Pre jeden decembrový koncert. Vakarčukova pieseň Vstavaj sa potom na Majdane ozývala rovnako často ako ukrajinská hymna.

Tlieskajú hrdinom, pískajú zradcom

Rusko-ukrajinský konflikt na Kryme už má svojich hrdinov. Sympatie aj odsúdenie si za tých pár dní vyslúžili najmä vojaci, ktorí dennodenne dokazujú svoju odvahu. S ukrajinskými zástavami a za spevu hymny napochodovali rovno pred hlavne neoznačených vojakov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices