neveďalová
Katarína Neveďalová, europoslankyňa. PHOTO: © European Union, 2014

Europoslankyňa Neveďalová: Univerzitu tretieho veku nám v EÚ závidia

neveďalová
Katarína Neveďalová, europoslankyňa.
PHOTO: © European Union, 2014

Vzdelávanie je celoživotný proces a učiť sa by sa mali nielen študenti, ale aj dospelí. Práve v tom je iný program Erasmus+, ktorý ponúka možnosti rozširovať svoje obzory pre ľudí rôzneho veku. Tešiť sa môžeme aj na jeho športovú časť, väčší počet podujatí a nádejné športové talenty. Na tému vzdelávania sme sa rozprávali s tieňovou spravodajkyňou unikátneho projektu a europoslankyňou Katarínou Neveďalovou. 

 

 

V čom je program Erasmus+ iný ako jeho predchodca Erasmus?

– Zatiaľ čo „klasický“ Erasmus bol pôvodne mobilitou vysokoškolských študentov, Erasmus+ zahŕňa sedem rôznych programov v oblasti vzdelávania pre rôzne vekové kategórie. Netýka sa iba vzdelávania na školách, ale aj dospelých.

Aké programy ponúka Erasmus+?

– Nájdeme v ňom samostatné programy pre základné, stredné i vysoké školy. Jeho súčasťou je aj obľúbený program pre mládež, ktorý sa pôvodne volal Mládež v akcii. Vďaka nemu sa organizujú zahraničné výmeny, dobrovoľnícka práca, rôzne aktivity a  vzdelávacie konferencie. Novinkou je, že na základe Lisabonskej zmluvy sme prvýkrát v histórii svedkami programu pre šport, ktorý sa nesie v duchu športovej politiky EÚ.

Ako bude vyzerať program pre šport v praxi?

– Rozpočet EÚ vyčleňuje na športovú časť minimum prostriedkov, pretože ide o prvý program takéhoto druhu. Podporuje cezhraničné aktivity, uznáva európske hodnoty a bojuje proti rasizmu či xenofóbii. Financie by mali smerovať na menšie športové podujatia a do krajín, v ktorých je náročnejšie získať grant.

Stretli ste sa na Slovensku s programom, ktorý je v oblasti vzdelávania niečím výnimočný?

– Univerzita tretieho veku. Ide o unikátny projekt, ktorý nemá v Európskej únii obdobu. Veľmi sa páči aj iným krajinám, ktoré oceňujú prácu univerzít so seniormi. Je úžasné, že do procesu vzdelávania dokážu zapojiť staršiu generáciu, keďže sú v otázke financovania na všetko samy.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Ste spokojná so súčasnou podobou školstva?

– V prvom rade treba zmeniť systém vzdelávania na stredných školách a viac klásť dôraz na odborné vzdelávanie, ktoré by sa malo prepojiť s praxou. Kým v minulosti sme museli robiť prijímacie skúšky na každú jednu školu, dnes školy prijímajú študentov i bez väčšieho úsilia. Na základe toho strácajú študenti pocit zodpovednosti, keďže môžu ísť študovať „hocičo“ a „hocikam“. Kvalita vzdelávania na Slovensku je po viac ako dvadsiatich rokoch v rozloženom stave, sústrediť sa treba aj na vzdelávanie učiteľov.

Ako vidíte situáciu na gymnáziách?

– Je dôležité, aby si určovali stropy pre počet detí, ktoré chcú prijať. Prihliadať treba aj na priemer známok, aby sa nestávalo, že na gymnáziách sú štvorkári. Začať však treba už na základných školách pri práci školských poradcov, ktorí by mali deťom a rodičom vysvetľovať hodnotu každého zamestnania. Pre spoločnosť nie sú dôležití iba právnici, ale napríklad aj stolári.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Katarína Neveďalová.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices