Rusi obkľúčili Krym, Ukrajinci sa pripravujú na útok

tank
PHOTO: Ilustračné Flickr.

JEVPATORIJ – Ukrajinská armáda na Kryme očakáva útok ruských vojakov po tom, čo včera krymský parlament oznámil pripojenie polostrova k Ruskej federácii, píše americký Washington Post.

Žiadna vojna nebude

„To je absolútny nezmysel,“ vylúčila vysoká činiteľka ruského parlamentu prípadnú vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou. „Nezodpovedá to našim zámerom, empatii ani bolesti, ktorú pociťujeme s ukrajinským ľudom.“

Ďalší pokus pozorovateľov OBSE

Včera sa pozorovateľom OBSE nepodarilo dostať na krymský polostrov. Dnes sa o to pokúšajú znovu. Správa sa objavila na sociálnej sieti twitter.

Obama telefonoval aj do Japonska

Obama telefonoval aj s japonským premiérom Šinzóm Abem. Obaja budú spolu s ostatnými partnermi zo skupiny G-7 trvať na tom, aby Rusko dodržiavalo svoje povinnosti a záväzky voči suverenite Ukrajiny.

Jaceňuk pozval NATO do Kyjeva

Ukrajinský dočasný premiér Arsenij Jaceňuk pozval radu NATO, aby zasadla v Kyjeve. „Sme presvedčení, že to posilní našu spoluprácu,“ vyhlásil predseda vlády.

Rusko sa stalo nepredvídateľným hráčom

„Ruský vpád na Krym bude mať negatívne dôsledky,“ píše ruský listVedomosti. Moskva vyvíja nátlak na Ukrajinu k čo najrýchlejšiemu členstvu v Európskej únii a v NATO.

Parlament podporí rozhodnutie o pripojení Krymu

Horná komora ruského parlamentu podporí pripojenie Krymu k Rusku. Podľa agentúry RIA Novosti to dnes potvrdila predsedníčka Rady federácie Valentina Matvijenková.

Športovci možno vynechajú paralympiádu

Ukrajinskí handicapovaní športovci možno budú bojkotovať paralympijské hry. „Sú veľmi nervózni, boja sa o svoju krajinu, život a budúcnosť,“povedal BBC prezident paralympijského výboru Valerij Suskevič.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Horúca linka Moskva – Washington

Barack Obama opäť telefonoval s Vladimírom Putinom o situácii na Ukrajine a vyzval ho, aby pristúpil na diplomatické riešenie krízy.  Americkému prezidentovi sa Putina presvedčiť nepodarilo.

Kanaďania odvolali vojenské cvičenie aj veľvyslanca

Kanada odvolala spoločné vojenské cvičenie s Ruskom, ktoré sa koná každoročne od roku 2009. Premiér Stephen Harper odvolal na protest kanadského veľvyslanca z Moskvy.

Putin: Postup Ruska je legitímny

Ruský prezident Vladimír Putin povedal, že „medzi Ruskom a Spojenými štátmi pretrvávajú rozdiely v prístupe a hodnotení ukrajinskej krízy.“Trvá na legitimite svojho postupu, píše USA Today.

Kanada vyštvala ruských dôstojníkov

Kanadskí úradníci vyhostila skupinu ruských dôstojníkov, ktorí sú v krajine na odborných kurzoch. Krok je súčasťou sankcií za inváziu ruských vojsk na Kryme, píše kanadský Huffington Post.

Raketový pluk v obkľúčení

V obkľúčení ruskými vojakmi je ukrajinský raketový pluk v Jevpatoriji na západnom pobreží Krymu. Niekoľko desiatok neoznačených vojakov s plnou výzbrojou na miesto dopravili ruské nákladné automobily, píše LA Times.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices