Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 9. týždňa 2014

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

SLOVENSKO

V noci na piatok sa Slovensko dočkalo vcelku dobrej správy. Agentúra Fitch potvrdila ratingové hodnotenie Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom a opäť vyzdvihla náš bankový sektor, ktorý patrí medzi najstabilnejšie v Európe. Tohtoročný rast slovenskej ekonomiky by mal patriť v rámci eurozóny medzi tie rýchlejšie a podľa odhadu agentúry Fitch dosiahne 2,4 %. Miera nezamestnanosti však podľa agentúry zostane i naďalej v okolí úrovne 14 %. Rating Slovenska v očiach agentúry by mohlo zhoršiť neuskutočnenie dôveryhodnej fiškálnej konsolidácie, ktorá by zabránila ďalšiemu rastu verejného dlhu. Naopak, lepšie ratingové hodnotenie by si Slovensko vyslúžilo v prípade udržateľného hospodárskeho rastu a súčasného znižovania zadlženosti.

EUROZÓNA

Podľa novej zimnej prognózy Európskej komisie [EK] vzrastie tento rok ekonomika eurozóny o 1,2 %. V porovnaní s jesennou prognózou by tak mal byť hospodársky rast eurozóny o 0,1 p. b. rýchlejší. Očakávaný rast cien v eurozóne naopak komisia okresala len na 1,0 %, teda polovicu inflačného cieľa Európskej centrálnej banky [ECB]. Stupňujú sa tak očakávania, že ECB tento týždeň pristúpi k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky. Slovensku Európska komisia predpovedá v tomto roku medziročný rast HDP o 2,3 %, čím sa presne trafila do prognózy analytického tímu Poštovej banky. V budúcom roku 2015 by mala slovenská ekonomika podľa EK vzrásť o 3,2 % a takýto rast by sa už mohol podpísať aj pod výraznejšiu tvorbu pracovných miest.

TALIANSKO

Nová talianska vláda pod vedením premiéra Renziho minulý týždeň získala dôveru v talianskom parlamente a následne i v senáte. Renzi, ktorý je už tretím premiérov v rade nezvoleným vo voľbách, prisľúbil okrem iného zníženie daní, konsolidáciu verejných financií či rozsiahle inštitucionálne reformy. Renziho poveril zostavením vlády taliansky prezident Napolitano pred dvomi týždňami po odstúpení Enrica Lettu a stal sa tak vo veku 39 rokov vôbec najmladším talianskym premiérom v histórii. Zaujímavé je, že polovicu 16 – člennej Renziho vlády tvoria ženy.

GRÉCKO

Grécko od minulého pondelka opäť hostí kontrolórov z radov Trojky veriteľov, ktorých úlohou je zhodnotiť pokrok krajiny v napĺňaní cieľov dohody o záchrannom programe. Grécko stále nedostalo tranžu pomoci, ktorá mala byť pôvodne uvoľnená ešte v poslednej štvrtine roka 2013. Dôvodom je podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, nesúlad medzi gréckymi predstaviteľmi a Trojkou v hodnotení pokroku a otázkach rekapitalizácie bankového sektora. Zatiaľ čo grécka strana predpokladá, že na rekapitalizáciu bánk bude potrebné vyčleniť cca 6 mld. EUR, odhad medzinárodných veriteľov je trikrát vyšší. Ak k dohode dôjde a závery misie Trojky budú pozitívne, odkladaná tranža pomoci by mohla byť Grécku uvoľnená v marci.
Výnosy z 30 – ročných gréckych dlhopisov minulý týždeň po prvýkrát od apríla 2010 poklesli pod hladinu 7 % a lokálny akciový index poskočil na dvaapolročné maximum po tom, ako sa grécki predstavitelia priblížili k dohode so zástupcami Trojky ohľadom rekapitalizácie lokálnych bánk. Grécku tiež prospela správa, že si s dodávateľom zazmluvnilo nižšie ceny dodávok zemného plynu.

UKRAJINA

Negatívny vývoj aj uplynulý týždeň pokračoval na ukrajinskej hrivne, ktorá voči doláru oslabila už nad hladinu 11 hrivien za americký dolár. Od začiatku roka stratila hrivna voči doláru viac ako štvrtinu svojej hodnoty. Ukrajinská mena je tak voči doláru historicky najslabšia a centrálna banka ju už nedokáže podporovať intervenciami vzhľadom na klesajúci stav devízových rezerv. Situácia na Ukrajine, ktorá nevyhnutne potrebuje zahraničnú finančnú pomoc, aby sa vyhla bankrotu, negatívne ovplyvňuje aj okolité krajiny z regiónu strednej a Východnej Európy. Ukrajina tak zostáva témou číslo jedna aj tento týždeň.

RUSKO

Riadne zasadnutie menového výboru ruskej centrálnej banky bolo naplánované na 14. marca. Vývoj vo východnej Európe, narušenie finančnej stability, historické minimá rubľu a rastúce riziko inflácie sa však postarali o to, že ruskí centrálni bankári pristúpili tento pondelok mimo kalendár k zvýšeniu základnej úrokovej sadzby z 5,50 % na 7,00 %. Základnú úrokovú sadzbu pritom Bank Rossii držala bez zmeny posledný rok a pol.

ČÍNA

Oslabovanie už niekoľko dní sprevádza aj čínsky jüan alias renminbi. Voči americkému doláru oslabila čínska mena už na najnižšiu úroveň od mája 2013, keď prerazila hladinu 6,15 jüanov za dolár. Prsty v tom údajne má čínska centrálna banka PBoC, ktorá chce odstrašiť špekulantov ešte predtým, ako pristúpi k rozšíreniu fluktuačného pásma svojej meny. Čínsky jüan totiž voči doláru takmer nepretržite posilňoval od leta 2005, čo využívali mnohé ázijské hedžové fondy na takmer isté zisky.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices