Na Kryme rabujú byty dôstojníkov, ich rodinám hrozí smrť

ukrajina
PHOTO: Flickr.

Proruskí ozbrojenci sa v piatok v noci pokúsili obsadiť ukrajinskú vojenskú základňu v Sevastopole. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra sa ale zo základne stiahli. Agresívni aktivisti zbili veliteľa ukrajinskej jednotky, zmocnili sa muničného skladu a vyrabovali byty dôstojníkov. Informáciu potvrdila agentúra UNIAN.

Rusi prekročili hranice Krymu

Ruskí vojaci podľa nepotvrdených informácií aktivistov na Majdane prekročili hranice Krymu a postupujú ďalej na Ukrajinu. Ozbrojenci v neoznačených uniformách údajne obsadzujú Chersonskú oblasť susediacu s Krymom.

Necestuje na Ukrajinu, vyzýva občanov Amerika

Americké úrady vyzvali občanov USA, aby zvážili cestu na Ukrajinu, špeciálne na Krym. Varovanie sa týka aj tých, ktorí sa už v krajine nachádzajú. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Pentagon: Na Kryme je 20-tisíc ruských vojakov

Hovorca Pentagónu John Kirby označil číslo 20-tisíc za dobrý odhad, ale zdôraznil, že „Spojené štáty nemajú ohľadne počtu ruských vojakov na Kryme presné informácie.“ Správu priniesla agentúra Reuters.

Krym je a bude ukrajinský

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycja uviedol, že Ukrajina sa nevzdá Krymu a bude požadovať mierové riešenie konfliktu. „Krym je a bude ukrajinský a nevzdáme sa ho v prospech nikoho,“ povedal minister.

Rusi požadujú čestný dialóg so Západom

„Sme pripravení na rovnoprávny dialóg so západnými partnermi,“prehlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov„Musí to byť čestný dialóg. Nie sme účastníkom krízy, nevyvolali sme ju,“ dodal.

Ukrajinskí pohraničníci zadržali ozbrojených Rusov

Podľa informácie agentúry UNIAN zadržali na charkovskej stanici pracovníci ukrajinskej pohraničnej stráže skupinku extrémistov z Ruska. Tí mali na sebe plynové masky, pri sebe nože, pálky a plynové pištole.

Ozbrojenci obsadili vojenský komisariát

Podľa ukrajinských médií stovka ozbrojencov domobrany obsadila krymský republikový vojenský komisariát v Simferopole. Správu priniesla ukrajinská agentúra UNIAN.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Rodiny pohraničníkov skončili na ulici

Ruskí ozbrojenci prepadli oddelenie pohraničnej stráže. Byty ukrajinských dôstojníkov vyrabovali a rodiny pod hrozbou zastrelenia vyhnali na ulicu. Informovala ukrajinská agentúra UNIAN.

Lavrov: Kyjevská vláda je závislá na extrémistoch

Ruskí predstavitelia stále podporujú myšlienku, že moc na Ukrajine prevzali radikálni nacionalisti prevratom. Na tlačovej konferencii ruský minister zahraničných vecí vyhlásil, že „kyjevská vláda je závislá na radikáloch.“

Agresori zbili veliteľa ukrajinskej jednotky

Agresívny dav proruských aktivistov podporovaný ruskými vojakmi napadol jednotku ukrajinských pohraničníkov v obci Ščokline západne od krymského prístavu Kerč, potvrdilo veliteľstvo pohraničníkov.

Putin nechce na Kryme vidieť žiadneho ukrajinského vojaka

„Ruský prezident Vladimír Putin nechce do 16. marca vidieť na Kryme ani jedného ukrajinského vojaka,“ naznačili zdroje z ukrajinskej armády. Na polostrove 30 tisíc ruských vojakov. Správu priniesol britský The Guardian.

Lavrov varuje Kerryho

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po telefóne varoval šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho, že „zavedenie sankcií voči Moskve v konečnom dôsledku poškodí Spojené štáty.“ Informovala Russia Today.

OSN sa Ukrajinou nezaoberá

Rada bezpečnosti OSN sa situáciou na Kryme nezaoberá, konzultácie neprebiehajú a žiadna rezolúcia sa nechystá,“ povedal novinárom ruský predstaviteľ Vitalij Čurkin. Informáciu priniesla agentúra ITAR-TASS.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices