mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2015

Europoslanec Mikolášik: To, že má dieťa jedného otca a matku, nepodlieha móde

mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2014

„Ak dnešná doba tak striktne trvá na presnom definovaní, s kým dieťa žije, bolo by správne zmeniť kolónky z otec a matka na vychovávateľ jeden a dva,“ vyhlásil europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS-KDH) v súvislosti so zavedením nových prihlášok na vysokú školu, ktorá už neobsahuje kolónky otec a matka, ale rodič a rodič.

Som lekár, a môžem na sto percent vyhlásiť, že akokoľvek sa veda vyvíja dopredu míľovými krokmi, nijako nezmenila tisíce rokov platný fakt, že nový život vzniká len z muža a ženy, otca a matky. Nepodlieha to vývoju spoločnosti, móde ani ideológii. Tie môžu meniť akurát podmienky, v ktorých dieťa vyrastá, upozorňuje Mikolášik.

Europoslanec a lekár nesúhlasí ani s tým, že nová podoba tohto dokumentu lepšie vystihuje realitu dnešnej doby. Treba objektívne povedať, že nie je nijakou špeciálnou charakteristikou dneška, že dieťa nie je vždy vychovávané tými, ktorí mu dali život. Aj v minulosti, v prípadoch, keď to z akýchkoľvek dôvodov neboli sploditelia, deti vychovávali starí rodičia, tety, strýkovia, starší súrodenci, detské domovy či jeden biologický rodič spolu s niekým,“ dodal s tým, že meniť názvy koloniek nikomu ani nenapadlo, lebo to nič nemenilo na skutočnosti, že dieťa tak či tak malo stále jednu matku a jedného otca.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Podľa Mikolášika je otázkou aj to, či spomínané zmeny sú v prospech dieťaťa. Z hľadiska zdravia a jeho možného ohrozenia je totiž pre ktorúkoľvek inštitúciu dôležitejšia informácia o biologických rodičoch než tá, s kým aktuálne žije v spoločnej domácnosti. Navyše, ak takýto prístup, podľa ktorého sa už do dokumentov bude uvádzať osoba, ktorá ho vychováva, dovedieme do krajnosti, má to znamenať, že u detí z ústavnej starostlivosti treba zaviesť kolónky pre cely personál domova? pýta sa poslanec, ktorý si navyše myslí, že naše vysoké školstvo, ktoré sa dlhodobo neumiestňuje medzi svetovou ani európskou špičkou, potrebuje omnoho dôležitejšie zmeny ako tie v názvoch kolóniek na prihláškach.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices