Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/red.

Od zajtra zasadá Európsky parlament. Pozrite si prehľad, riešiť budú aj Ukrajinu

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg.
PHOTO: redakcia/red.

Ruské jednotky na Ukrajine: Prednostná rozprava

Prítomnosť ruských jednotiek na ukrajinskom polostrove Krym a snaha Európskej únie o zmierňovanie napätia budú hlavnými témami prednostnej rozpravy, ktorej sa v stredu ráno zúčastnia okrem poslancov aj predstavitelia Rady a Komisie.

Boj proti daňovým únikom: Prísnejšie pravidlá proti praniu špinavých peňazí

Mená konečných vlastníkov spoločností a trustov by mali byť uvedené vo verejných registroch spravovaných členskými štátmi. Cieľom novej legislatívy, o ktorej bude Parlament hlasovať v utorok, je sťažiť utajovanie pochybných obchodov a podporiť tak boj proti daňovým únikom. Pravidlá zamerané na boj proti praniu špinavých peňazí by sa mali týkať aj kasín, rozhodnutie o vylúčení ďalších služieb hazardu, ktoré predstavujú nízke riziko, bude však ponechané členským štátom.

Prísnejšie pravidlá ochrany osobných údajov v EÚ

Poslanci budú v stredu požadovať silnejšie záruky pri presune osobných údajov do tretích krajín. Hĺbková reforma súčasných pravidiel ochrany osobných údajov si kladie za cieľ poskytnúť ľuďom väčšiu kontrolu pri narábaní s ich vlastnými dátami, zároveň však spoločnostiam uľahčuje presun údajov v rámci EÚ. Poslanci by tiež chceli zvýšiť postihy pre podniky, ktoré porušia pravidlá.

Špionáž NSA: Konečná správa Parlamentu o programoch hromadného sledovania

Dohoda EÚ a USA o ochrane osobných údajov by mala byť dosiahnutá samostatne, a nie v rámci rozhovorov o transatlantickom partnerstve. Vyplýva to z návrhu uznesenia, ktoré uzatvára šesťmesačné parlamentné vyšetrovanie programov hromadného sledovania. EÚ by mala pozastaviť platnosť dohody s USA o poskytovaní bankových údajov a zásad bezpečného prístavu pre americké spoločnosti. Boj proti terorizmu nemôže slúžiť ako odôvodnenie tajných a nezákonných sledovacích programov, tvrdia poslanci.

Marcový samit EÚ: Európsky semester, klíma a energetika a konkurencieschopnosť priemyslu

Poslanci budú v stredu ráno diskutovať s predsedom Komisie José Manuelom Barrosom a gréckym štátnym tajomníkom pre zahraničné veci Dimitrisom Kourkoulasom o programe zasadnutia Európskej rady, ktoré sa uskutoční v dňoch 20.-21. marca. Hlavnými témami samitu bude Európsky semester, konkurencieschopnosť priemyslu, politiky v oblasti klímy a energetiky a prípravy na blížiaci sa samit EÚ – Afrika.

Balíky cestovných služieb: Parlament požaduje viac práv pre dovolenkárov

Dovolenkári by mali mať záruku, že v prípade krachu cestovnej kancelárie im bude poskytnutá pomoc pri predčasnom návrate z pobytu v zahraničí. Vyplýva to z legislatívneho návrhu, o ktorom bude v stredu hlasovať Európsky parlament. Poslanci tiež požadujú, aby boli poskytovatelia služieb povinní ponúknuť cestujúcim možnosť vrátenia peňazí, ak im bude po odkúpení zájazdu zvýšená cena letenky alebo výrazne  zmenený čas odletu.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Trojka: Poslanci prijmú závery a odporúčania

Úsilie trojky, teda Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, pomohlo štyrom štátom EÚ vyrovnať sa s krízou a zabrániť jej zhoršeniu. Nedostatky v štruktúre trojky a v jej pracovných postupoch však zabrzdili budovanie zodpovednosti štátov za vlastnú budúcnosť, uvádza sa v uznesení, ktoré trojke vyčíta aj málo transparentnosti a demokratickej legitimity. V samostatnom uznesení poslanci odsúdili negatívny dopad reforiem na zamestnanosť a žiadajú ich prehodnotenie.

Červená kontroverznému nariadeniu o osivách

Parlament bude v utorok rozhodovať o osude kontroverzného legislatívneho návrhu z dielne Európskej komisie, známeho aj ako nariadenie o osivách, ktorý upravuje produkciu a ponuku rastlinného rozmnožovacieho materiálu v rámci EÚ. Navrhovaná právna úprava by podľa mnohých poslancov poskytla Komisii neúmerne široké kompetencie a ponechala členské štáty bez možnosti prispôsobiť si nové pravidlá svojim potrebám.

Balík opatrení o technickom stave vozidiel: Hlasovanie o konečnom znení pravidiel

Dohoda poslancov s členskými štátmi na minimálnych spoločných štandardoch pre pravidelné kontroly technického stavu motorových vozidiel, registračné dokumenty a cestné kontroly spôsobilosti úžitkových automobilov, bude Parlamentu predložená na konečné hlasovanie v utorok.

Jednotná nabíjačka pre mobilné telefóny

Parlament bude vo štvrtok hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorý by v budúcnosti mohol viesť k zjednoteniu nabíjačiek pre mobilné telefóny. Nové pravidlá tiež zjednodušia využívanie rádiových zariadení, obmedzia zbytočné plytvanie a znížia náklady pre spotrebiteľov.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices