Brusel pomáha Ukrajine, na obnovu posiela 11 miliárd EUR

Ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska únia a medzinárodné finančné inštitúcie podporia Ukrajinu v nadchádzajúcich rokoch sumou vo výške najmenej 11 miliárd eur. Tento záväzok je reakciou v záujme stabilizovať situáciu v krajine, ako aj snahou posilniť zodpovednosť ukrajinských orgánov. Rozpočet podporného balíčku by mal ísť aj na modernizáciu systému prepravy plynu a prácu na jeho spätnom toku, ktorý pôjde tiež cez Slovensko.

Finančný príspevok Komisie je európskym a medzinárodným úsilím osviežiť hospodárstvo v tomto východoeurópskom štáte. Pre maximálny efekt je dôležitá najmä účasť ostatných členských krajín, ale i Európskej investičnej banky či Svetovej banky. Európska únia sa v súčasnosti pripravuje na podpis dohody o voľnom obchode, čím ukrajinskí vývozcovia ušetria vďaka zníženým clám ročne takmer pol miliardy eur.

Celkovo sa v rámci makrofinančnej pomoci počíta s hodnotou 1,6 miliardy eur, granty dosiahnu minimálne 1,4 miliardy eur. Zmierenie sa prejaví i v mobilite, ktoré povedie k oslobodeniu od vízovej povinnosti ukrajinských občanov. Do univerzitných výmen v rámci programu Erasmus+ sa zapojí viac než 4000 mladých Ukrajincov.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Ukrajina je pre Úniu mimoriadne dôležitá v oblasti jadrovej bezpečnosti a ochrany. Na túto spoluprácu by malo smerovať 50 miliónov eur, ktoré predstavujú projekty v postihnutej oblasti v okolí Černobyľu. Komisia sa rovnako zameria na boj proti korupcii, ústavnú reformu  a v prípade súhlasu ostatných členov zriadi tiež zverenecký fond Európskej únie.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices