Demonštrantov, ktorí sa nechcú spojiť s Krymom, napadli

demonštrácie
PHOTO: Flickr.

SIMFEROPOL, SEVASTOPOL – Demonštrantov odmietajúcich odtrhnutie Krymu brutálne napadli. V dvoch krymských mestách, Simferopole a Sevastopole, do nich mali zástancovia odpojenia hádzať kamene a pokúsiť sa ich zbičovať.

Proruskí aktivisti chcú ísť k Rusku

V Sevastopole do ulíc vyšli zástancovia jednotnej Ukrajiny aj tí, ktorých viac poteší pripojenie k Rusku. „Nechcem, aby naše peniaze tiekli do Kyjeva. Chceme späť k Rusku, od ktorého nás Lenin nasilu odtrhol,“ hovorí pro-ruská aktivistka Jelena.

Podobný priebeh mala aj nedeľa v Simferopole. V oboch mestách mali  proruskí zástancovia brutálne napadnúť pro-ukrajinský tábor. Medzi útočníkmi mali byť aj kozáci. „V Donecku proruskí zástancovia stiahli ukrajinskú zástavu a nahradili ju ruskou,“ opisuje situáciu obyvateľka Donecka Alexandra.

Alexandra: Nikdy nás nerozdelíte

Na odpoveď od zástancov spojenej Ukrajiny dlho čakať nemuseli. „Máme sa navzájom radi, sme bratia a sestry. Jeden národ,  a bojujeme za našu spoločnú vôľu, za Ukrajinu aj rusko. Nikdy nás nerozdelíte,“ hovorí Alexandra.

Do Simferopolu dnes dorazila aj ďalšia kolóna ruských vojenských áut. Viezli cisterny s palivom, sanitky, aj poľné kuchyne. Autá sú síce neoznačené, ale číslice 99 poukazujú na Moskvu. Sú totiž jej kódom. V Sevastopole sa zas vylodilo asi 400 vojakov.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Útok na lietadlo

Ruskí vojaci zatiaľ zamínovali krymskú priehradu a rozrastajúcu sa armádu na Kryme mnohí chápu ako predzvesť útoku. Ukrajina zverejnila aj zábery útoku na svoje lietadlo. Nahrala ich posádka monitorujúca činnosť neoznačených síl. Je na nich vidieť vojakov, ktorí sa zakopávajú a potom na lietadlo jeden z nich namieri laserový lúč. Ukrajinské úrady situáciu vyhodnotili Ako streľbu.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices