hlasovanie
Hlasovanie v Európskom parlamente. PHOTO: © European Union, 2014

EÚ sa dohodla, že spätne navýši rozpočet pre rok 2013 o 10 miliárd EUR

hlasovanie
Hlasovanie v Európskom parlamente. PHOTO: © European Union, 2014

Ale aby sme len neukazovali prstom na ten alebo onen národ. Nezodpovedne s peniazmi hospodári celá Únia. Len pred troma mesiacmi sa EÚ dohodla, že spätne navýši rozpočet EÚ pre rok 2013 o 10 miliárd eur, pretože pôvodne dohodnutý rozpočet sa minul akosi prirýchlo. Minulý týždeň prišiel komisár pre rozpočet s oznámením, že na rok 2013 bude treba doplatiť ďalších 23,4 miliardy eur. Nateraz sa to vezme z rozpočtu pre rok 2014. Netreba byť finančný expert, aby bolo jasné, že tieto peniaze budú zase chýbať na konci roku 2014. Môžu za to vraj „oneskorené faktúry“, ktoré sa prihrnuli koncom roka. Úniu však takéto (už tradičné) zlyhanie plánovania nijako netrápi. Skôr alebo neskôr požiada členské štáty, aby odviedli do spoločného rozpočtu viac a dieru tak zaplátali.

Prvé hlasovanie o privatizácii cyperský parlament zmietol zo stola

Akonáhle politici dostanú šancu vyhnúť sa tlaku z trhu a kúpiť si čas, spravia to. Napríklad Cyprus. Medzinárodná pomoc domácim politikom vytiahla hlavu z kariérnej šibenice a zachránila krajinu pred bankrotom. Súčasťou dohody bola rozsiahla privatizácia štátnych podnikov, ktoré sú podobne ako inde vo svete aj na tomto ostrove nepríjemne neefektívne. Prvé hlasovanie o privatizácii parlamentzmietol zo stola, na neradosť všetkých, ktorí Cypru požičali peniaze. Až v opakovanom hlasovaní a po zakomponovaných ústupkoch sa podarilo zákon schváliť.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Alebo Grécko. Tam si politici kupujú čas častejšie ako teplé rožky a verejné financie stále nie a nie sa spamätať. Najnovší nápad na tretí záchranný balík má podobu garancií eurovalu na nový grécky dlh. Inak povedané, oni sa zadlžia a my im podpíšeme ručiteľstvo. Akoby nestačilo, že grécke banky podľa Trojky už zrazu nepotrebujú 18 miliárd na rekapitalizáciu, ale len 9. Gréci naďalej tvrdia, že len 6 miliárd.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices