Rusko izoluje Krym, Janukovyč prehovorí

Janukovyč
Viktor Janukovyč, zosadený ukrajinský prezident.
PHOTO: Flickr.

V nedeľu sa ruská armáda rozhodla odrezať Krym od ukrajinského vnútrozemia. Na severe vojaci vybudovali mínové polia. Západná diplomacia vyzýva Rusko, aby urovnalo najväčšiu medzinárodnú krízu od ukončenia Studenej vojny. Informáciu o stave na Kryme priniesol ukrajinský denník Kyjev Post.

Ruština úradným jazykom v Sevastopole

V pondelok bol podpísaný dekrét, na základe ktorého je možné používať v oficiálnych úradných dokumentoch vedľa ukrajinčiny aj ruštinu. Informoval o tom server Voice of Russia.

Žiadne správy o nezvestných aktivistoch z Majdanu

Dvaja aktivisti z Majdanu, ktorí boli unesení v nedeľu, sú stále nezvestní. Neboli o nich podané žiadne informácie. Na svojom účte na sociálnej sieti twitter to uviedla politologička Kateryna Kruk.

Na Kryme všetci s rovnakými právami

„Žiadna národnostná diskriminácia nebude, všetci budú mať rovnaké práva,“ uistil proruský premiér krymskej vlády Sergej Aksjonov. Krym zostane dvojjazyčný, používať sa bude ruština a tatárčina.

Možnosť dvojitého občianstva

Podľa krymského premiéra Sergeja Aksjonova si ľudia po referende budú môcť ponechať i ukrajinské občianstvo. „V žiadnom prípade nebudeme trvať na odovzdaní ukrajinských pasov,“ vyhlásil Aksjonov.

Jaceňuk: Rusku neodovzdáme ani centimeter krajiny

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na zhromaždení prehlásil, že chce krymskú krízu riešiť diplomatickými prostriedkami. Predseda vlády sa stretne s Barackom Obamom.

Odpájanie ukrajinských televízií

Ukrajinské kanály na polostrove Krym vystriedali ruské kanály. Ukrajinské televízie vypli tamojšie separatistické úrady. Na Kryme vraj už neplatia ukrajinské zákony, píše agentúra Reuters.

Trest pre Kyjev: Ruský gigant zdražuje plyn

Gazprom zvýši Ukrajine cenu za plyn o 37%. Tisíc kubických metrov bude stáť približne 265 eur, informoval minister energetiky Jurij Prodan. Taktiež pohrozil, že sa môže zopakovať situáciu zo začiatku roka 2009.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Očakávané demonštrácie

Za ruský Krym sa podľa médií bude demonštrovať až do chvíle, kým prebehne referendum o pripojení Krymu k Rusku. V pondelok sú očakávanie manifestácie v Archangelsku, Čeljabinsku či vo Vologde, píše Globe.

Čo dnes čaká Ukrajinu?

Ruský prezident Vladimír Putin bude jednať s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Intenzívna diplomatická aktivita medzi Západom, Ruskom a Ukrajinou naďalej pokračuje, píše plátok New York Times.

Podpísanie asociačnej dohody

Úradujúci ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycja dúfa, že politická časť asociačnej dohody s Európskou úniou bude podpísaná najneskôr 21. marca. Správu potvrdil ukrajinský denník Kyjev Post.

Čína: Ukrajina by sa mala vyhnúť napätiu

Čínsky prezident Si Ťin-pching telefonoval s Barackom Obamom o kríze na Ukrajine a zdôraznil, že všetky zainteresované strany by mali zachovať zdržanlivosť a vyhnúť sa napätiu, uviedlo čínske ministerstvo zahraničia.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices