Catherine Ashtonová
Catherina Ashtonová (vpravo), Vysoká predstaviteľka pre zahraničnú politiku EÚ. PHOTO: © European Union, 2014

Kukan sa stal šéfom pozorovacej misie EÚ

Catherine Ashtonová
Catherina Ashtonová (vpravo), Vysoká predstaviteľka pre zahraničnú politiku EÚ.
PHOTO: © European Union, 2014

Eduard Kukan bol menovaný Vysokou predstaviteľkou pre zahraničnú politiku Ashtonovou za šéfa pozorovateľskej misie Európskej únie v Maldivskej republike. Ide o prvú misiu EÚ, na čele ktorej stojí Slovák. Europoslanec tak bude viesť misiu s približne 30timi pozorovateľmi z členských krajín EÚ, ktorí budú pozorovať parlamentné voľby naplánované na 22. marca. Kukan ako člen Výboru pre zahraničné veci, oficiálne otvoril misiu EÚ 9. marca 2014, a prítomný bude aj v deň volieb.

Krajina, známa ako dovolenkový raj v Indickom oceáne, sa zmieta v politickom napätí. Maldivy, ktoré boli 30 rokov diktatúrou, prechádzajú od roku 2008 komplikovaným reformným procesom.

„Je to prvá pozorovateľská misia tohto formátu na Maldivách, a dúfam, že naša prítomnosť prispeje ku pokojnému a demokratickému priebehu volieb v prospech Maldivčanov. Krajina, ktorej symbolmi sú palmy a nádherné pláže, by mala využiť tieto voľby na podporu demokratického procesu v krajine“, hovorí pred zahájením misie Kukan.

Situáciu pár dní pred voľbami komplikuje rozpustenie volebnej komisie a odsúdenie dvoch jej členov. „Máme striktne vyhradený mandát, ktorým nevstupujeme do vnútropolitického diania krajiny. Budeme pozorovať všetky aspekty volebného procesu a vyhodnocovať, do akej miery voľby zodpovedajú medzinárodným a regionálnym štandardom a či rešpektujú maldivské zákony,“ dodáva slovenský europoslanec za SDKÚ-DS.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

Pozorovateľské misie sú súčasťou Európskeho nástroja pre demokraciu a ľudské práva (EIDHR), ktorými EÚ podporuje demokratické procesy v tretích krajinách. Európska únia od roku 1993 zorganizovala viac ako 110 volebných pozorovateľských misií. Na čele pozorovateľskej misie je vždy europoslanec, ktorý má svoj expertný tím doplnený o dlhodobých a krátkodobých pozorovateľov zo všetkých členských štátov. Geograficky sa volebné misie EÚ sústreďujú na krajiny Južnej Ameriky, Afriky a Ázie, aby sa predchádzalo duplikácii s misiami organizovanými OBSE.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices