Krym znárodní Ukrajine flotilu i majetok

ukrajina flotila
PHOTO: Flickr.

KYJEV/SEVASTOPOĽ – Kyjevská vláda neplánuje na Kryme vojenský zásah. Rozhodla sa pre ochranu svojej východnej hranice s Ruskom. Potvrdil to úradujúci ukrajinský prezident Oleksander Turčynov. Proruské krymské úrady plánujú “znárodniť” lode ukrajinského vojenského námorníctva, ktoré sú zablokované v sevastopoľskom prístave. Oznámila to dnes agentúra Interfax.

Použite odstrašujúcej sily

Český prezident Miloš Zeman sa domnieva, že vedľa diplomacie, ktorú označil za soft power, je občas nutné použiť i tvrdšie spôsoby. „Vedľa mäkkej sily je potrebná i odstrašujúca, hard power.“ Uviedol v Českej televízii.

Snemovňa reprezentantov USA odsúdila Rusko

Snemovňa reprezentantov schválila rezolúciu, ktorá odsúdila Rusko za narušenie suverenity Ukrajiny. Zároveň vyzývajú sankcionovať Moskvu. Informáciu priniesol server Voice of America.

Zatykač na lídra Pravého sektora

Ruský súd vydal v stredu zatykač na ukrajinského nacionalistu a lídra krajne pravicového Pravého sektora Dmytra Jaroša. Moskovský oblastný súd ho v neprítomnosti obvinil z podnecovania k terorizmu.

Zabavenie flotily i majetku

Proruské úrady na Kryme sa chystajú zabaviť ukrajinskú flotilu i prevziať majetok ukrajinských štátnych spoločností na polostrove. Informáciu priniesol spravodajský server EuroNews.

Armádne cvičenie v Čiernom mori

Bulharská, rumunská a americká armáda zahájili v Čiernom mori spoločné cvičenie námorníctva. Cvičenia sa zúčastní americký raketový torpédoborec.

Demonštrácie v Rusku pokračujú

I dnes bude pokračovať každodenný maratón demonštrácií na podporu krymského referenda. Demonštrovať sa má v Novgorode, Ulan-Ude, Machačkale a v Kemerove.

Merkelová letí do Varšavy

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Ukrajinská kríza a krymské referendum budú hlavnou témou pri dnešnej návšteve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej vo Varšave. Poľsko presadzuje vo vzťahu k Ukrajine tvrdší postup než Berlín.

OSN zrušilo cestu na Krym

Vo svojej misii na Ukrajine bude pokračovať zástupca generálneho tajomníka OSN Ivan Šimonović. Plánovanú cestu na Krym ale z bezpečnostných dôvodov odvolal.

Jaceňuk bude jednať s Obamom

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes naštívi Washington. Pred odletom sa sťažoval, že jeho opakované telefonáty do Kremľa zostávajú bez odozvy.

Bývalé štáty ZSSR v obavách

Rusko hľadá schodnú cestu k upokojeniu svojich partnerov v Spoločenstve nezávislých štátov. Invázia na Kryme vniesla do spoločenstva nervozitu, ktorú rieši Kremeľ telefonátmi a organizovaním diplomatických konzultácií.

Prieskumné lietadlá NATO nad Ukrajinou

Kvôli monitorovaniu situácie na Ukrajine bude NATO každý deň posielať nad oblasť špeciálne prieskumné lietadlá s výstražným radarovým systémom AWACS, píše britská stanica BBC.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices