Richard Sulík: Poučme sa z Ukrajiny

sulík ukrajina
PHOTO: redakcia/Flickr/SaS.

Politika ako umenie možného kompromisu na Ukrajine úplne zlyhala. Každý priložil do ohňa svoje polienko a teraz tu máme požiar. Prezident Janukovyč so svojím okázalým bohatstvom kašľal na milióny ľudí, ktorí treli biedu. Opozícia sa len hašterila a premárnila kopu príležitostí urobiť z Ukrajiny štát, v ktorom by sa nemali dobre len boháči a mafiáni.

Ekonomicky zbedačená a politicky hlboko rozdelená spoločnosť bola ľahkou korisťou pre Rusko. Keď píšem tieto riadky, nie je jasné, či sa Moskva uspokojí s Krymom, alebo sa ruské vojská pohnú ďalej a z Ukrajiny budú nakoniec dva štáty. Oba chudobné.

Cez túto neprehľadnú zmes udalostí k nám však presvitá niekoľko poučení: Po prvé, žiadna menšina by nemala byť na Slovensku utláčaná. Po druhé, mali by sme mať aj iné dopravné cesty pre ropu a plyn ako tie, čo vedú cez Ukrajinu. Po tretie, žiaden politik by u nás nemal mať zaručenú beztrestnosť, akože ju zaručenú má. Po štvrté, mali by sme pokračovať v reformách. Na Slovensku i v celej Európskej únii.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Avšak najdôležitejšie je za každú cenu vyhnúť sa vojne.

Komentár pripravil Richard Sulík, predseda SaS.

O Richard Sulík

Predseda strany Sloboda a Solidarita, poslanec Európskeho parlamentu vo frakcii ECR.

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices