ECB sa rozhodla zatiaľ eurozónu nedopovať

ecb
Európska centrálna banka, Frankfurt nad Mohanom.
PHOTO: Flickr.

Poľská centrálna banka uplynulú stredu v súlade s očakávaniami ponechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na úrovni 2,50 %. Poliaci zároveň predĺžili svoje cielenie očakávaní [forward guidance], keď uviedli, že sadzbami hýbať nebudú minimálne do konca septembra 2014.

Ponechať status qou a teda i základnú sadzbu bez zmeny na úrovni 0,25 % sa vo štvrtok rozhodla aj ECB. Rozhodnutie Maria Draghiho a jeho družiny nemeniť úrokové sadzby bolo v súlade s naším základným scenárom, a teda nás neprekvapilo.

ECB však očakáva, že miera inflácie v eurozóne zostane pod jej cieľom až do konca roku 2016, keďže aj pre jeho poslednú štvrtinu predpokladá cenový rast na úrovni len 1,7 %. Je však potrebné si uvedomiť, že čím vzdialenejšiu budúcnosť predikujeme, tým väčšia neistota naše odhady sprevádza. Sadzbami vo štvrtok nehýbala ani britská BoE. Centrálni bankári na Britských ostrovoch ponechali základnú úrokovú sadzbu na úrovni 0,50 %.

Euro na dvojročnom maxime voči doláru

„Riziková averzia na trhu vyplývajúca zo situácie na Ukrajine mala uplynulý pondelok za následok prudký prepad na európskych akciových trhoch, keď nemecký DAX stratil takmer – 3,5 % a podobne výrazné straty si zaknihovali aj indexy ďalších ekonomík eurozóny,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Spolu s akciami postupne počas dňa oslabovalo aj euro, ktoré sa zosunulo z hladiny 1,3790 EURUSD na záverečných 1,3735 EURUSD a za deň tak stratilo cca pol percenta. V utorok sa síce kurz eura voči doláru spočiatku držal na vlne posilňovania, no po príchode amerických obchodníkov na trh svoje zisky vymazal a deň zakončil na podobnej úrovni ako v pondelok. V stredu sa euro voči doláru obchodovalo v pomerne úzkom pásme 1,3710 až 1,3750 EURUSD, keď k výraznejšiemu pohybu kurzu neprispeli ani o niečo lepšie finalizácie predstihových indikátorov z eurozóny.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Alfou a omegou štvrtkového obchodovania bolo popoludňajšie zasadnutie ECB. Dopoludnia sme preto boli na eurodolárovom páre svedkami pokojného obchodovania, keď kurz eura voči doláru neopustil pohodlné pásmo 1,3720 až 1,3750 EURUSD. Rozhodnutie ECB ponechať status qou, a teda nepristúpiť k žiadnej akcii, malo za následok vystrelenie kurzu eura na dvojmesačné maximum 1,3870 EURUSD. V piatok euro vo svojej spanilej jazde pokračovalo a ocitlo sa až na viac ako dvojročnom maxime 1,3915 EURUSD. Spoločná mena eurozóny sa tak ocitla už na dohľad hladiny 1,4000 EURUSD, ktorú naposledy pokorila na jeseň roku 2011.

Meny nášho regiónu minulý týždeň voči euru oslabili. Viac ako percento hodnoty si odpísal poľský zlotý, ktorý sa zosunul nad hladinu 4,2000 EURPLN. Oslabenie o 0,9 % na úroveň 312,30 EURHUF si minulý týždeň zaknihoval aj maďarský forint. Obe meny pritom najvýraznejšie strácali v piatok, kedy sa na trhu opäť rozmohli obavy z vývoja situácie na Ukrajine. Najstabilnejšou menou nášho regiónu bola opäť česká koruna, ktorá sa v závere týždňa obchodovala na rovnakej úrovni ako v pondelok, t. j. 27,350 EURCZK.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices