brusel
Európsky parlament, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Euroúradníkom povedali dosť šetreniu a zdvihli si platy, ktoré boli zmrazené

brusel
Európsky parlament, Brusel. PHOTO: redakcia/red.

Euroúradníkom došla trpezlivosť a povedali si „dosť bolo šetrenia!“ a zodvihli si platy, ktoré boli v rámci krízových opatrení zmrazené. Keďže v Bruseli robia šikovní ľudia, platy si zodvihli spätne. Za rok 2012 tak dostanú o 0,8% viac. Rok 2011 ostáva rovnaký, o 2013 sa nehlasovalo. Zo zmrazovania sa stáva fraška – úradníci si platy zmrazia, aby si ich následne o dva roky neskôr aj tak spätne zvýšili, takže vlastne žiadne zmrazenie sa nestalo. A že vraj stroj času nie je možný!

Aj podobné výstrelky prispievajú k rastúcej vlne euroskepticimu v Únii, čo pochopiteľne úradníkov nenecháva chladných, v hre sú predsa ich stoličky, alebo skôr kožené kreslá. V predminulom čísle sme vás informovali o platených výletoch pre úradníkov na ich bývalé školy, kde majú deťom prednášať o úspechoch EÚ. To sa niektorým zdá slabé, preto sa rovno zvažujú povinné EÚ hodiny na školách, kde by sa deti dozvedeli, čo všetko pre nich úradníci robia. Ten správny názor treba natĺcť do hlavy hoci aj kladivom.

Nemci už začínajú zvažovať aj scenár osem rokov trvajúceho budovania rezolučného fondu

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Nemeckí politici sa obracali aj na európskej úrovni, kde majú jedno z popredných slov pri vytváraní spoločného rezolučného mechanizmu. Ten má pomocou spoločného fondu zachraňovať európske banky v problémoch. Rokovania sa príliš nepohli, hoci Nemci už začínajú zvažovať aj scenár osem rokov trvajúceho budovania rezolučného fondu miesto pôvodne požadovaných desiatich. Nervozita pomaly stúpa, keďže to blokuje vytvorenie bankovej únie.

Nečakanú výzvu pripravil bývalý holandský minister financií. Podľa neho by mali o členstve v eurozóne rozhodnúť občania v referende. Prípadné „nie“ by malo byť brané vážne, aj keby to znamenalo opustenie eurozóny.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices