Karel de Gucht
PHOTO: © European Union, 2014

Záchranný balíček pre Ukrajinu zníži colné sadzby

Karel de Gucht
Karel de Gucht, eurokomisár EÚ pre obchod. PHOTO: © European Union, 2014

Európska komisia prijala návrh na dočasné odstránenie ciel pre Ukrajinu. Podpora je súčasťou ozdravovacieho balíčku, ktorého cieľom je stabilizovať situáciu u našich východných susedov. Myšlienka o voľnom obchode vstúpila do platnosti aj bez dohody o pridružení, ktorú by však mala Ukrajina podpísať najneskôr do novembra tohto roku. Ročná hodnota tohto opatrenia predstavuje takmer 500 miliónov eur znižovania colných sadzieb.

Brusel odstránil tarify najmä pri priemyselných výrobkoch s výnimkou niektorých z chemického odvetvia. Prísnejší ostáva v otázke poľnohospodárskych produktov, ktoré majú liberálnu podobu colných kvót. Obmedzenia sa budú vzťahovať na export obilnín, ale aj hydiny, bravčoviny či hovädzieho mäsa.

 „Európska únia otvorila tejto krajine dvere, čím jednoznačne pomáhame nielen ukrajinským podnikom, ale aj samotným občanom,“ vyjadril sa Karel de Gucht, komisár Európskej únie pre obchod. Zároveň tvrdí, že poplatok za clo by mala Komisia znížiť pravdepodobne do júna.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Európska únia sa snaží o blízky vzťah s Ukrajinou v rámci Európskej susedskej politiky a Východného partnerstva. Dohodu o pridružení zastavil východoeurópsky štát koncom novembra minulého roka v kontexte súčasných bezpečnostných a politických problémov. Uzatvorenie zmluvy sa malo pôvodne konať na summite Východného partnerstva vo Vilniuse.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices