Zúčtujeme vám to, pohrozil Obama Putinovi

obama
Barack Obama, prezident USA. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Prudké strety prokyjevských a proruských demonštrantov si v noci zo štvrtku na piatok vyžiadali jeden ľudský život a niekoľko ďalších ľudí sa zranilo. Ide o prvú obeť nepokojov na Ukrajine mimo Kyjeva. Vrchný predstavitelia krajiny žiadajú o pomoc Bezpečnostnú radu OSN aj Spojené štáty.

Tvrdé strety

V uliciach východoukrajinského Donecka opäť prebiehali zrážky medzi proruskými a proukrajinskými demonštrantami. Tamojší zdravotný úrad potvrdil smrť jedného z demonštrantov. Muža dobodali na smrť. Asi 50 ľudí  skončilo so zraneniami. V noci sa v Donecku pobilo asi 2000 demonštrantov. Išlo o najkrvavejšie strety od zvrhnutia prezidenta Janukovyča.

Ruské ministerstvo zahraničia v náväznosti na tieto udalosti v piatok opäť varovalo, že si vyhradzuje právo brániť etnických Rusov, ktorí by boli ohrození na východe Ukrajiny. Vo vyhlásení ministerstvo konštatovalo, že ukrajinské úrady stratili kontrolu nad krajinou a nie sú schopné zaistiť obyvateľstvu základnú bezpečnosť. „Rusko si uvedomuje svoju zodpovednosť za životy svojich občanov na Ukrajine a vyhradzuje si právo na ich ochranu,“píše sa vo vyhlásení.

Môžu ostať bez peňazí

„Je mi jedno, kto je na akej strane. Len som chcel zastaviť ľudí, ktorí ma bili,“ opísal situáciu jeden z demonštrantov. „Videl som ako mladíka dokopali skoro na smrť. Neviem, prečo sa to strhlo, ale vzal som si tento nástroj a povedal, že im ukážem ako sa riešia konflikty,“ vysvetlil druhý. „Keď sme vztyčovali vlajku, obkolesili nás a pustili sa do nás – striekali slzotvorný plyn a hádzali kamene,“ doplnil tretí z demonštrantov.

Miestne médiá dokonca informovali o dvoch mŕtvych po útoku proruských demonštrantov na stúpencov jednotnej Ukrajiny. Najagresívnejších bitkárov polícia zatkla, musela ich však pre nátlak a útoky davu pustiť na slobodu. Na Kryme je situácia o niečo pokojnejšia.

Tamojší obyvatelia sa však obávajú o svoje peniaze na bankových účtov. Banky totiž zaviedli limity na výbery a ľudia stoja pred dverami bánk v dlhých radoch. „Dnes si môžeme vybrať z bankomatov maximálne 3000 hrivien. Počula som, že zajtra to má byť už len 300. Vybrala som si  všetky úspory z banky, lebo neviem, čo čakať,“bojí sa obyvateľka Simferopolu.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Obama podporuje Ukrajinu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk sa v stredu stretol v Bielom dome s Barackom Obamom, čím mu americký prezident vyjadril podporu. Jaceňuk taktiež požiadal na pôde OSN Bezpečnostnú radu o pomoc. Ukrajina sa obrátila so žiadosťou o vojenský materiál a zbrane aj na americkú vládu. Podľa informácií americkej tlače sa tamojšia vláda k požiadavke zatiaľ nevyjadrila, aj keď údajne o požiadavke uvažujú. Ukrajine však už viackrát radila, aby sa orientovala skôr na hospodársku pomoc. Spor Ruska a Ukrajiny by chcel Washington urovnať diplomatickou cestou.

Prezident USA Barack Obama v stredu obvinil Rusko z agresívneho prístupu ku kríze na Ukrajine a varoval, že ak sa nezmení, Američania spolu s inými krajinami to budú Moskve „nútení zúčtovať“. Obamove slová sa týkali vojenskej prítomnosti Ruska na Kryme, kde sa po zosadení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča vzbúrili obyvatelia ruskej národnosti. Americký líder vyjadril presvedčenie, že najväčšou hrozbou pre Ukrajinu je momentálne strata územnej celistvosti, a prisľúbil, že v zápase o jej zachovanie bude stáť pri Ukrajincoch.

Stíhajú Janukovyča

Medzičasom sa začalo trestné stíhanie proti bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý ušiel do Ruska, v prípadoch, ktoré zahŕňajú obvinenia z neoprávneného získania moci, extrémizmu a prania špinavých peňazí. Súčasný generálny prokurátor a člen nacionalistickej strany Sloboda Oleh Machnický novinárom vo štvrtok povedal, že Janukovyča stíhajú pre zneužitie moci a obvinenia z vrážd.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices