Čiernych ovcí pribúda. Guvernér rakúskej centrálnej banky pripustil, že Rakúsko nemusí splniť pravidlo 3% deficitu

čierna ovca
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Čiernych ovcí pribúda. Guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny pripustil, že ani jeho krajina nemusí splniť pravidlo 3% deficitu. Dôvodom sú dodatočné náklady na zbankrotovanú a znárodnenú banku Hypo Alpe-Adria. Tie by sa mali tento rok zvýšiť o zhruba 3,6 miliardy eur. To spolu s prevzatím zlých aktív štátom naviac vykopne štátny dlh z dnešných 74,4% HDP až niekam ku 80% rakúskeho HDP. Číslo ešte nie je oficiálne, ale šéfa centrálnej banky nemožno brať na ľahkú váhu. Rojkovia a utopisti môžu ďalej premýšľať nad dodržiavaním spoločných pravidiel, vďaka ktorým bude eurozóna raz určite fungovať, my sa skôr pýtame: Kedy to vzdá aj Slovensko?

Počas návštevy nemeckého prezidenta sa opäť pretriasali škody spôsobené nemeckými okupantmi

Gréci sa aspoň raz za čas dostali do pozície kárajúceho a Nemci boli tí, čo sklopili uši. Počas návštevy nemeckého prezidenta sa opäť pretriasali škody spôsobené nemeckými okupantmi. Gauck uznal morálnu zodpovednosť a prisľúbil vytvoriť fond, ktorý má zvyšovať povedomie Nemcov o tejto udalosti. Gréci by radšej dostali dáke šťavnaté odškodné, v tom sa veci ale nepohli. Pokračovali rokovania okolo vyplatenia ďalšej aprílovej tranže pre Grécko. Po piatich rokoch grécke banky plánujúzískať kapitál na trhu, čo by mohlo znížiť tlak na ich rekapitalizáciu z verejných financií.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Jedna krajina za druhou ohlasuje porušenie 3 % deficitu, Nemci ohlasujú vyrovnaný rozpočet. Prvý vyrovnaný rozpočet po 45 rokoch má prísť v roku 2015 a ďalšie po ňom až do roku 2018, kde nateraz končí plánovanie. Tento rok sa ešte plánuje deficit 6,5 miliardy eur pri 300 miliardovom rozpočte (Slovensko má naplánovaný deficit zhruba 2 miliardy pri 17 miliardovom rozpočte). Ale sľuby sa sľubujú, takže počkajme na realitu.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices